Konya'daki gazeteciler basın ekranında buluştu
Konya basını KONTV ekranlarında Basın Ekranı programında bir araya geldi. Kontv Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy'un moderatörlüğünde sektörün sorunlarına değinen medya temsilcileri, geleceğe dair beklentilerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Katılımlarıyla çok özel bir yayına vesile olan ve yine çok özel bir fotoğraf veren gazeteciler, ortaya çıkan bu görüntünün Konya basınını, geleceğe daha güvenli, daha güçlü bir şekilde taşıyacağının mesajını verdi.
SEFA ÖZDEMİR: KONYA GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI
“ Mesleki yasanın mutlaka çıkması gerekiyor. Basın özgürlüğünden basında çalışma koşullarına, internet yasasından mesleki standartlara ve yıpranma hakkından yararlanmada basın kartı şartının kaldırılmasına kadar bir dizi düzenleme, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve zaman geçirilmeden yasalaşmalıdır. Koronavirüs salgınının ağır baskısı altında görev yapan meslektaşlarımızın gazetecilik mesleğinin riskleri göz önüne alınarak, aşılamada basın mensuplarının öncelikli meslek grupları arasına alınmasını bekliyoruz”
YUSUF GÜRBÜZ: KONYA BASIN KONSEYİ BAŞKANI
“ Yazılı basın hiç bir zaman bitmeyecektir. Dijitalleşmekte birlikle azalabilir ama bitmeyecektir Devlet pandemi döneminden yerel medyaya ciddi destek verdi Kısa çalışma ödeneği yerel medyaya nefes aldırdı Bu zor süreci atlattıktan sonra rahatlayacağımıza inanıyorum. Umutsuzluğa gerek yok. Her şey bittiği anda yeniden başlar “
ADEM ALEMDAR: İÇ ANADOLU GAZETECİLER FEDERASYONU BAŞKANI
“Dijital platformlarda İstanbul hegemonyasını yıkıp yerel medyada gazetecilik yapmak oldukça zordur. Facebook Twitter gazeteciliği diye bir kavram oluşturuldu. Sadece internet sitesi ile yapılmaz. Gazetecilik meslek olarak ölmez ama şekil değiştirir. Bunun yanında kurumsal zorluklarımız da vardır. Reklam konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır Maalesef gazete reklamları YouTube instegram Twitter a gidiyor.”
AYŞEGÜL ŞENCAN: YENİ KONYA GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
”Biz bu şehri çok seviyoruz Şehrimizi tanıyor ve şehrimizin milli manevi duygularına gelenek göreneklerine hassasiyet göstererek işimizi severek yapmaya çalışıyoruz. Şehirde emek veren çalışan pek çok kadın gazeteci var. Hepsinin emeği katkısı çoktur. Kadın gazeteciler olarak işimizi severek titizlikle yaparken sosyal hayatımızda da aile sorumlularımızla aslında pek çok görevi yürütmeye çalışıyoruz. Gazeteci vizyonerdir. Kadın gazetecilerin olaylara bakış açısı ve durumları değerlendirmesi başkadır Kadın erkek bu şehrin yerel basını için var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm basın mensuplarının desteklenmesi gerekiyor. Birbirimizi desteklediğimiz kadın şehrin halkın ben belediyelerinde bizi desteklemesi çok önemlidir. Kadın gazetecilerin bakış açısı ve dokunuşlarının bu şehrin basınına değer katıyor . Televizyonda çalışan emekçi arkadaşlarımız var. Ve basın çalışanları olarak maddi sıkıntılar çekiyoruz. Bu sorunun giderilmesi gereken önemli bir konu olduğuna inanıyorum”
LOKMAN KOYUNCUOĞLU: YENİ HABER GAZETESİ
”Çok ciddi bir tehditle karşı karşıyayız Global Mecralar Bu tehdit sadece yerel basının değil yaygın basınında sorunudur. Bu tehdit tüm dünyayı ilgilendiriyor Devletimden beklentim bu mecraların alternatif yazılımları oluşturulmalı. Bir kaç tane oluşturuldu ama yeterli ilgi ve etkinliği olmayınca kullanılmadı. Yerel yazılımlar önümüzdeki 10 yıl içerisinde bizim için çok önemli olacak. kendi yazılımlarımızı oluşturmamız gerekiyor sosyal medya baskısı olan dönemde devlet politikası olarak güncelleştirmemiz geliştirmemiz gerekiyor. Bunu yapabileceğimize inanıyorum. Tıpkı İHA larda SİHA larda olduğu gibi milliliğe ihtiyacımız var bunu başarabiliriz. Basılı gazeteyi sürdürmemiz elzem. Bunun içinde desteğe ihtiyacımız var basın ilan kurumu ve iletişim Başkanlığı dışında şehrin sanayicilerinin iş adamlarının da destek olması gerekiyor”
MURAT DÖNMEZ: TSYD KONYA ŞUBE BAŞKANI
”Gazetelerimizde muhabir sorunu yaşıyoruz Muhabirlerimiz yok. Ajans haberlerini kopyala yapıştır giriyoruz. Foto muhabiri sıkıntımız var. Bu kopyala haberciliğinden vazgeçmemiz gerekiyor. Ekonomik sorunlardan deniliyor Ama ekonomik sorunlar 30-40 yıl önce de vardı. haberin peşinde koşmuyoruz, haber içeriği üretmiyoruz, okuyucuyu gazetede kendini bir haberin içinde, bulmalı haberin üzerinden hikaye aramalı. Bu iş için gece gündüz demeden koşmak gerekiyor. Bugün maalesef koşturacak muhabirimiz yok, çalışan foto muhabiri yok, eleman az olduğu için gelen bültenler direk veriliyor. Buda kopyala yapıştırıcı habercilik oluyor”
HALİD ŞEN: MERHABA GAZETESİ
”Basın camiasının ekonomik sorunları var. Ekonomik zorluklar baş gösterir göstermez ilk önce reklam bütçesinden kısılıyor. Bir taraftan da internet haberciliği ile karşı karşıyayız. Bunun için bir kanun çıkarılması gerekiyor yasal bir yaptırım yapılması şart. Basın kartları sorunu da önümüzdedir. Basın kartlarının itibarsızlaştırılması sorunu mutlaka çözülmelidir. Gazete kâğıtlarının yerli üretilmesi konusunda bir şeyler yapılması gerekiyor. Belediyeye eleştirel bir haber yaptığımızda belediye reklamlarını kesiyor bu kabul edilir gibi değildir.”
DOÇ. DR. ABDÜLKADİR GÖLCÜ: SÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ DEKAN YARDIMCISI
”Gazetecilik eğitimi dijitalleşmelidir. Gazeteciliğin sosyal mecralara kurban olduğu hakikati kabul etmemiz gerekiyor. Bu yüzden gazetecilik revize edilmelidir. Bir taraftan sosyal mecra sel gibi geliyor, durdurmamız imkansız. 140 karakterli bir alanda habercilik yapılıyor. Görmek artık daha etkili, insanlar görerek okuyorlar görmenin daha anlamlı olduğu bir çağdayız. Gazetecilik eğitimlerinde dijital beceriye sahip öğrencilerin ve ayrıca hocaların da eğitimler alması gereklidir. Bu hızlı çağ da bunu kesinlikle düşünmemiz gerekiyor. Yerelin küreselleşmesi ile dijital platformlar üzerinde bunun yapılması gerekiyor. Tüm bunların yapılması içinde bir yatırıma ihtiyacımız var. Ciddi bir ekonomik külfet çıkacaktır. Kooperatif - birliktelik mantığı ile hareket edilmelidir.”
ESAT ERGENER: KANAL 42 GENEL MÜDÜRÜ
”Yerele destek verilmesi gerekiyor. Gazeteler basın ilandan bir destek alıyorlar ama televizyonların gelir kaynağı yok. Televizyonların bir düzenlemeden geçmesi gerekiyor. Reklam konusunda pek çok sorunlarımız var. Biz bu işi tüm dünya yapıyor gibi yapıyoruz. Konya’nın da sahip çıkması gerekiyor. Konya’dan para kazanan iş adamları basına ve gazetelere destek vermiyorlar Bazı firmalar destek oluyor tabi ki ama bu reklam yeterli değildir. Televizyonların reklam desteğine ihtiyacı var”
FATİH ERSOY: KONYA POSTASI HABER MÜDÜRÜ
”İşimizi severek yapıyoruz biz gazetecilik işini severek yapılmalıdır bu şehri tanımamız gerekiyor işimizi severek yapabilmemiz için bu şehri tanımamız gerekiyor bu şehrin tarihini kültürünü turizmini sanayisini bilmeniz gerekiyor gazeteci şehrin hafızasıdır gelecek için kaynak arşivimizdir Gazete arşiv niteliği taşır iletişim mezunlarının ekonomik nedenlerden dolayı başka işlere yöneliyorlar basılı gazeteler yok olmayacaktır sosyal mecra anlık haberleşe bilir ve ayrıntıları ertesini gazetelerden okurlar”
EMRULLAH NERGİZ: PUSULA GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ
”Sosyal medya vardır devam da edecektir ama geleneksel medya güvenlik açısından daha güçlüdür. Bunu ABD seçimlerinde gördük Seçimlerin sonuçlarını, sosyal medyanın oylar üzerinde etkisini gördük. Yarın Türkiye’deki seçimlerde olmayacağını söyleyemeyiz. Sosyal mecra devam edecektir elbette peki sosyal medyanın fişi çekildiğinde ne olacak? Bu yüzden gazetelerimize sahip çıkmamız gerekiyor. YouTube televizyon kanallarını inanılmaz tehtit ediyor. Geleneksel medyayı kaybetmemiz gereklidir. Bu zihinde başlar. Biz zihnimizde bitti dersek biter. Birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Emek verilirse sıkıntıları birlikte aşacağımızı düşünüyorum.”
FAHRETTİN DAMGA: BBN TÜRK GENEL YAYIN YÖNETMENİ
“Sadece yerel medyanın sıkıntıları yok genel medyanın sıkıntıları var. Birincisi nitelikli eleman sorunumuz var. Özellikle son dönemdeki dijitalleşmeye kolay uyum sağlayan elemanların olması gerekiyor. Haber alma noktasında sıkıntı yok yerelin ekonomik sıkıntılarla ayakta kalma sorunu var. Televizyonlar sahayı haber ajanslarına bırakmış durumdalar. Muhabir sıkıntısı yaşıyoruz. Mesleğin kendi içerisinde yaşadığı sıkıntılar da var. haklarımızın verilmemeside gazetecileri zorluyor. Bir gazetenin artık bir çok sosyal mecrası var, olmak zorunda. Konya’yı merkez tutarak ulusala ulaşmamız gerekiyor nitelikli personel ise en büyük sıkıntımızdır. “
MEHMET YAŞA: KTV GENEL MÜDÜRÜ
“Konya gazeteleri ve televizyonlarıyla metropol bir şehirdir. Konya güçlü bir basını sahiptir. Konya firmaları Konya basınını kaybetmeden ellerinden tutmaları gerekiyor. Konya’da çok büyük firmalar var. Bu firmaların basına destek olmalarını bekliyoruz. Konya’nın kamu sektörüne hizmet veren basın kuruluşlarına destek vermelerini bekliyoruz. İnşallah önümüzde ki yıl sorunlarımızın değil neler yapacağımızı hedeflerimizi konuşutuğumuz bir 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü olmasını istiyorum”
ERHAN DARGEÇİT: ANADOLU’DA BUGÜN GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
”Gazetecilik kamu hizmeti verir. Gazetecinin vizyoner olması gerekiyor. Gazetecilik sevgi ister. Gazeteciliğin sevgi ile yapılması gerekir. Gazetecilik arşiv için çok önemlidir. Yerel gazetelerde arşiv niteliği taşır. Sosyal medya bir haber mecrası gibi görünse de güvenilir bir mecra değildir. Halk doğru haberi ve doğru kaynağı hala gazetelerden ulaşıyor. Gazete belge niteliğindedir.”
ERKANT UYSAL: KONYA’NIN SESİ GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
”Dijital medya icat oldu kağıt bitti.. Böyle söyleniyor, böyle görünüyor. Evet dijital medya geldi ama gazeteler basılmaya devam edecek. Sadece kağıdın ömrünü azaltmış olabilir. Ama gazeteler basılmaya devam edecek. Ama sembolik olarak devam edecek kağıttan aldıkları gelirleri başka bir alanda dönüştürecekler. Her gazetenin sosyal mecrası var Özel haberin ve gazeteciliğin bitmeyeceğine inanıyorum kağıt sembolik devam etse bile gazetecilik bitmeyecek Özgün yorumlar bitmez. İnsanlar özel haberleri ve takip ettikleri insanları sosyal mecradan da takip etmeye devam edeceklerdir.”
AKİF SOLAK: YENİGÜN GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
”Sosyal medyayla birlikte gazetecilik önem kazandı Sosyal medya sınırsız bir alan olmasının yanında dezenformasyonun da çok olduğu bir alandır Herkes gazeteci olamaz. Biz bir olayı doğrulamakla, teyit etmekle, doğruları aktarmakla görevliyiz. Gazetecilik saygın bir meslektir. Sosyal medyayı kullanırken mesleğimizin onurunu koruyarak yapmalıyız. İletişim bir bilimdir. İletişimi herkes yapamaz bunu Türkiye’ye anlatmak gerekiyor.”