Konya'da vaka sayılarında önemli artış! Bakan Koca ilan etti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Fahrettin Koca'nın durgun ve yorgun hali ise gözlerden kaçmadı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgını mücadelesinde son durumu değerlendirdiği toplantıda gelinen noktayı aktardı.
BAKAN KOCA’NIN KONUŞMASINDAN SATIRBAŞLARI ŞU ŞEKİLDE:
* Yüzde 2,50’ye düşen ölüm vakamız, tedbirlere uyum kabiliyetimiz ve tedavi yöntemlerimiz takdire şayandır.
* Yeni vaka sayılarımızda 1000’in altına indik daha sonra yine yükseliş gördük.
* Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
* Tedbirlere uyulursa virüsü durdurabiliriz.
* Virüs gerçeğini dikkate alarak hayatımıza düzen vermeliyiz.
* Hastanelerimizde yatan hasta sayısı oldukça yüksek olduğu süreçte doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımızın büyük katkısı var.
* Tedbirlere birlikte uyarsak özgürlük alanımızı genişletiriz.
* Virüsle ilgili bilinen yanlış bilgiler var. Virüsün hasta etme gücü zayıflamadı. Tehlike sürüyor.
* Bilim kurulunun haricinde gelen bilgilere itibar etmeyin.
* Haberimiz olmadan virüsü başkalarına bulaştırıyoruz.
* Büyüklerimizi tehlikeye atmış oluyoruz.
* Mesafe kuralına uymak hastalığın en büyük düşmanıdır.
* 60’tan fazla şehrimizde maske zorunlu hale getirildi.
* Maske kullananların kullanım şartlarına uymadığını biliniz. Maskelerinizi tekrar kullanmayın.
* Maske takarak kazandığımız üstünlüğü sosyal mesafeye yenik düşürmemeliyiz.
* İkinci bilim kurulumuzu kurmuş bulunuyoruz. Bu bağlamda yeni bilim kurulumuz sosyolojik durumları ele almaktadır.
* İstanbul’da son bir haftada tüm vakalara oranı yüzde 51’dir.
* Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır’da vaka sayılarında artış var.
* Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın nüfusa oranla vaka sayısı en az olan şehirlerdir. Gümüşhane'de iki haftadır hiç vaka görülmemiştir.
* Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Tatil için, tatilin de amacına uymak üzere kalabalıktan uzak yerler seçilmelidir.
* Son 1 ayda en fazla vaka 25-45 yaşları arasında görülmektedir. Hareketlilik arttıkça virüsün taşınma durumu da artıyor. Büyüklerimiz bugün, dünden daha fazla risk altındalar.
* Hayatı eve sığdırdığımız, büyüklerimizi evlerinde tuttuğumuz günlerin avantajlarını koruyamıyoruz. İçimizi acıtan her kontrolsüz davranış, bir büyüğümüzü kaybedecek kadar riskli olabilir.
* Son 24 saatte korona virüs nedeniyle 19 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 5 bin 150 olduğunu açıkladı. Bugün 52 bin 313 test yapılırken, bin 192 yeni vaka tanısı konuldu, 2 bin 311 kişi ise iyileşti.
(Okullar sorusu) Okulların açılmasında daha zamanımız var. Bilim Kurulunda bu konu gündeme gelmedi. Bunu salgının seyri belirler. Okulların açılmamasına yönelik herhangi bir yaklaşımımız olmadı.
(65 Yaş üzeri vatandaşların sabah saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasıyla ilgili) Büyüklerimizle ilgili kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu öneri olarak söylüyor. Özellikle vefat edenlerin, yoğun bakım ve entübe olan hasta sayımızın yaş ortalamasının giderek artığını görüyoruz. Gençlerin serbestlikleriyle bu virüsü daha rahat taşıdığını görüyoruz. Kısıtlamanın devamından yanayız. Düğünler için de Bilim Kurulu'nun önerisi olmuştu.
(Antikor testleri) Taşıyıcılık oranı yüzde 0,24. Bununla birlikte biz antikor taraması da yapıyoruz. Bu taramada da koruyuculuk yüzde 0,81. Bu 132 bin kişide olan son durum. 153 bin kişi için de çalışma gelecek hafta itibariyle bitmiş olur. Daha net konuşabiliriz. Şu an için taşıyıcılığın da, koruyuculuğun da yüksek olmadığını söyleyebiliriz.
Avrupa sadece solunum sıkıntısı veya semptomu olan vatandaşlara sağlık taraması yapıyor. Avrupa, bizde olduğu gibi birçok alanda tarama yapmıyor. Test sayımıza da dikkat ederseniz; vaka sayımız düşmesine rağmen 50 binin altına düşmedi. Avrupa'nın yaptığı test sayılarının da altında olmadığını biliyoruz.
65 yaş üzeri vatandaşları korumak anlamında Bilim Kurulu gündeme konuyu taşıdı. Fakat bu var olan kısıtlamaları koruma yönündeydi, daha fazla bir kısıtlama şimdilik öngörülmüyor. Özellikle büyüklerimizin dışarıda mutlaka maskeli olması gerektiği, mesafeyi koruyamayacakları alanlara girmeleri konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyleyebiliriz.
Cizre özelinde, ben şahsen çok yakın takipteyim. İstismar edilme konusunun açık olduğunu düşünerek, sorunun olup olmadığı konusunda yakın takipteyim. Sağlık kuruluşlarımızın da bu anlamda eksiklerini tamamlama noktasında gayret içinde olduğumuzu, sağlık kuruluşlarımızın da ihtiyaçları karşılayamayacak durumda olmadığını söyleyebilirim. Daha yakın birlikteliklerin, sosyal ve kültürel etkinliklerle vaka sayılarının daha da arttığını görüyoruz. Endişe edildiği gibi bir durum yok.
(Dezenfektan kullanımı ve satışıyla ilgili) Gelişi güzel herkesin satış yaptığı bir durum söz konusu değil. Uygunluğuna izin verdiğimiz dezenfektanlar dışında kullanım asla söz konusu olmamalı. Dezenfektanları da tabii ki ölçülü kullanmak gerekiyor. Sürekli bir kullanım ve cilt rahatsızlığı söz konusu ise vatandaşımızın tedbirli olmasında fayda var.