Konya'da gökyüzünde şimşeğe benzeyen parlamanın sebebi neydi?
Konya'da gökyüzünde meydana gelen parlamanın sebebi vatandaşları merak içine sürükledi. Parlamanın nedeninin ne olduğu halen anlaşılamadı.
Konya'nın semalarında akşam 23:00 sularında meydana gelen parlama vatandaşta kısa süreli paniğe neden oldu. Bazı vatandaşlar gökyüzünü görüntülemeye çalışsa da kısa süreli parlamayı kaydedebilen olmadı.
Bazı vatandaşlar parlamayı şimşeğe benzetti. Gündüz saatlerinde havası açık olan Konya'da şimşek oluşturacak bir bulut sürüsü de görülmemişti.
Şubat 2021'de gökyüzünde neler olacak?
Merkür: Geçtiğimiz ay sonuna doğru gözlenebilir olan gezegen bu ayın ortasına doğru gökyüzünde tekrar Güneş’e yaklaşmaya başlayacağından gözlenemeyecek. Ayın ortasından itibaren sabah gökyüzüne geçecek olan gezegen ufuktan fazla yükselemeyeceği için gözlenebilmesi için temiz bir gökyüzü ve yüksek bir gözlem yeri gerekiyor.
Venüs: Gökyüzündeki konumu bu ay boyunca Güneş’e yakın olacağından görülmesi mümkün olmayacak.
Mars: Gezegen gün batımında güneyde ve gözlem için oldukça uygun yükseklikte. Geçtiğimiz ay parlaklığı hafifçe azalmış olan gezegen gece yarısından bir saat sonrasına kadar gözlenebilir. 18 Şubat’ta Ay ile yakın görünecek ve günler ilerledikçe gözlem süresi kısalacak. Gezegen, ayın son günlerinde gece yarısından yarım saat sonra batmış olacak.
Jüpiter: Geçtiğimiz ay Güneş’in batısına geçen gezegen günler ilerledikçe ayrılığını artırıyor fakat ufuktan fazla yükselemediği için Güneş doğmadan hemen önce doğuda görülmesi zor olacak. Ayın son birkaç günü Merkür’e yakınlaşacak olan gezegeni kısa süreyle de olsa gün doğumundan önce doğu ufkunda görebilmek için temiz bir gökyüzü ve yüksek bir gözlem yeri gerekli.
Satürn: Gökyüzünde Güneş’in batısına geçen gezegenin gözlenebilmesi için ayın son haftasını beklemek gerekiyor. Bölgeyi Merkür ve Jüpiter ile paylaşan gezegeni kısa sürelerle görebilmek için ay sonuna doğru gün doğumundan hemen önce temiz bir doğu ufku bulmak gerekiyor.
Gök Olayları
Sondördün 4 Şubat 2021
Yeniay 11 Şubat 2021
İlkdördün 19 Şubat 2021
Dolunay 27 Şubat
03 Şubat Ay Dünya’ya en yakın konumunda (370.100 km)
18 Şubat Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.500 km)
18 Şubat Ay ve Mars birbirlerine yakın görünümde
26 Şubat Merkür, Jüpiter ve Satürn gün doğumundan önce doğuda birbirlerine yakın görünümde