Konya'da glokom farkındalığı için pankart açtılar
Konya'da göz hekimleri, asistanlar, hemşire/teknisyen ve ilaç mümessilleri, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öncülüğünde Glokom Haftası kapsamında, glokoma (göz tansiyonu) dikkat çekmek amacıyla Mevlana Meydanı'nda buluştu
Konya’da göz hekimleri, asistanlar, hemşire/teknisyen ve ilaç mümessilleri, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı öncülüğünde Glokom Haftası kapsamında, glokoma (göz tansiyonu) dikkat çekmek amacıyla Mevlana Meydanı’nda buluştu. Katılımcılar, hazırladıkları “Glokom geri dönüşümsüz görme kaybına yol açabilir. Göz tansiyonunuzu ölçtürün. Glokomun dünyanızı karartmasına izin vermeyin” pankartıyla görüntü verdi.
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Bozkurt, yaptığı açıklamada, glokomun dünyada görme yetisinin kaybolmasına yol açan hastalıkların başlarında yer aldığını söyledi. Dünyada yaklaşık 80 milyon glokomlu hastanın bulunduğunu ve bu sayının her yıl artmakta olduğunu ifade eden Bozkurt, “Bu sayının önümüzdeki 10 yılda 100-110 milyona çıkması bekleniyor. Sinsi bir hastalık. İlk başta hiç ağrı vermiyor, gözde ağrı yapmıyor ve merkezi görmeyi tutmuyor. Çevresel birtakım görme alanı kayıpları, daha sonra çevresel görme alanında daralma ve en son merkezi görmeyi tutuyor. Bu yüzden hastalar bize başvurduklarında ne yazık ki üzerinden çok zaman geçmiş oluyor. Biz tanıyı koyduğumuz zaman maalesef en az gözde yüzde 60-70 hasar yaşanmış oluyor. Bu hastalığı erken yakalamak mümkün. Erken yakalayıp doğru tedaviyle çok daha yavaşlatılabiliyor. Hastaya ömrü boyunca daha iyi bir görme sağlayabiliyoruz.” dedi.
“HER YIL GÖZ MUAYENENİZİ OLUNUZ”
Bozkurt, erken tanı için her yıl düzenli olarak yaptırılacak göz muayenesinin oldukça önemli olduğunu belirtti. Glokomun her yaşta görülebildiğini, özellikle 40 yaş sonrası ve ailesinde glokom hikayesi bulunanlarda riskin daha fazla olduğunu anlatan Bozkurt, “Göz kontrollerinde göz tansiyonu ölçüldüğünde, birtakım tetkikler yaptığımızda bu hastalığa tanı koyup güzel bir şekilde tedavi edebiliyoruz. Tüm dünyada glokom etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Çünkü bu hastalık, hakikaten tanı konulması geç bir hastalık. Neredeyse toplumdaki glokom hastalarının yüzde 50’sinde tanı konulmuyor. Bu nedenle şehrimizin ünlü Mevlana Meydanı’na gelen bizlerle beraber olan meslektaşlarıma, Dekanımız Sayın Prof. Dr. Yavuz Selvi Hocamıza, Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Nadire Doğan Hocamıza, bizlerle omuz omuza çalışan hemşirelerimize, teknisyenlerimize ve tıbbi mümessillerimize çok teşekkür ediyoruz. Umarım bir farkındalık yaratabilmişizdir. Glokom son derece ciddi bir hastalık. Lütfen her sene göz muayenenizi olunuz.” ifadelerini kullandı.
“ŞİKAYETİNİZ OLMASA BİLE GÖZ MUAYENESİ OLUNUZ”
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selvi de göz muayenesinin önemini belirterek, şunları kaydetti: “Sevdiklerimiz, sevdiğimiz her şey için gözümüz gibi bakarız, deriz. Anlaşılan o ki gözümüze yeterince değer vermiyoruz. İşte bugün burada, bu soğukta Mevlana Meydanı’nda tüm göz doktorlarımızla bir araya geldik. Aslında yapmamız gereken son derece basit: 40 yaşından sonra özellikle göz hekimlerimize giderek göz tansiyonumuzu ölçtürmeli, gözümüzü muayene ettirmeli, önlemini alarak glokom hastalığından kurtulmalıyız. Aslında yapacağımız şey bir anlamda koruyucu hekimlik. Her hangi bir şikayetimiz olmadan da göz hekimlerimize giderek muayenemizi olabilir, testlerimizi yaptırabilir, önlem alabiliriz. Mevlana Meydanı’nda bir araya gelen çok kıymetli göz hekimlerimizi tebrik ediyorum. Bize farkındalık oluşturdular.”