- Haberler
- Konya
- Konya'da 5 aylık çalışmanın ardından korkunç gerçek ortaya çıktı! 630 metre çapında dev obruk
Konya'da 5 aylık çalışmanın ardından korkunç gerçek ortaya çıktı! 630 metre çapında dev obruk
Türkiye'de rüzgar erozyonuna maruz kalan bölgelerin başında gelen ve yaklaşık 50 bin kişilik nüfusa sahip Konya Karapınar'da, yer altı sularının çekilip toprağın göçmesiyle meydana gelen obruklar, bölge halkı için tehdit oluşturmaya devam ediyor
AFAD Konya il Müdürlüğü, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP) ile Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği öğretim üyeleri, bölgedeki obruklarla ilgili çalışma başlattı. 5 ay süren çalışmalar sonucunda bölgede tespit edilebilen irili ufaklı 505 obruk olduğu belirlendi.
Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fettullah Arık TRT Haber'e verdiği röportajında, "2000'li yıllara kadar 3-5 yılda bir obruk oluşurdu biz de ilginç yer şekilleri olarak görür jeoloji mühendisleri olarak gidip ziyaret ederdik. Artık yılda 1'den fazla obruk oluşuyor ve çoğu Konya'da aynı bölgede" demişti.
BELGELİ KUYUNUN 3 KATI KADAR DA KAÇAK VAR
Obruk oluşumunda en önemli etkenlerden biririn de tarımda yer altı sularının kullanılması olduğunu söyleyen Arık şöyle devam etmişti;
"Bu bölgede DSİ'nin onayladığı kuyular var ve bunun 3 katı kadar da kaçak, belgesiz kuyular var. Ve bunların ne kadar su tükettiğini bilmiyoruz. Yer altından alınan suyun miktarı arttıkça tehlike de büyüyor."
Konya-Karapınar-Ekmekçi Yaylası
UYDUDAN TESPİT EDİLDİ
Karapınar bölgesindeki obruk çalışmalarını yürüten araştırma ekibi başkanı Prof. Dr. Yaşar Eren, Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Parlar ve Araştırma Görevlisi Berkant Coşkuner, uydu görüntülerini incelediklerinde ilçe merkezinin 26 kilometre kuzeybatısında Büyük Çıralı Yaylası ile Acıkuyu arasında yüzey yarıkları tespit etti. Yapılan incelemeler sonunda dairesel yarıkların 630 metre çapındaki obruğa ait olduğu belirlendi.
Dev obruğun üzerinden ise Karıpanar'ı Aksaray'ın Eskil ilçesine bağlayan yol geçiyor. Yol, o bölgedeki yaylalarda oturanlar ile turisttik öneme sahip obrukları ziyarete gelenler tarafından kullanılıyor.
630 METRE ÇAPINDA DEV OBRUK
bruk araştırmaları sırasında uydu görüntülerinde elde edilen verilerdeki yarıklardan yola çıkarak 630 metre çapındaki obruğu tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Yaşar Eren, şunları söyledi:
''Bölgedeki çalışmalarımız sırasında uydu görüntülerini incelediğimizde bir oluşuma rastladık. Kontrolünü yaptığımızda en az bizim tespit edebildiğimiz 3 tane dairesel yarık belirledik. Çalışmalarımız sonucunda yüzeydeki yarıklardan, oluşmakta olan 630 metre çapında bir obruk tespit ettik. Obruğun yarıkları, yer yer 10 metreye varabiliyor. Yarıklar boyunca da görünürde 8-10 metre civarında bir derinlik söz konusu. Tabi obruğun alanını tümden incelediğimiz zaman 4-5 metre civarında genel çökmeler var. Bu obruk yeni bir oluşum değil. Geçmişte oluşmaya başlamış ve yer altındaki herhangi bir engel nedeniyle oluşumu sonlanmamış.”
DEV OBRUK OLUŞUMUNA DEVAM EDİYOR
Obruğun oluşumuna devam ettiğini, derinliğinin ise yapılacak detaylı incelemelerle belirlenebileceğini kaydeden Prof. Dr. Eren, “Yöredeki çizgisel yapılara baktığımız zaman özellikle kara yolunda obruğun deformasyon oluşturduğunu, dolayısıyla oluşumuna az da olsa devam ettiğini gözlemlediğimiz bir obruk. Bölgedeki yapılara baktığımız zaman yarıkların geçtiği kesimde yolu deforme ettiğini görüyoruz. Obruk, oluşumuna devam ediyor ama altında ne kadar derinlik olduğunu, yörede yapılacak detaylı çalışmalar sonucu belli olacak. Bu obruk geçmişte oluşmuş, oluşumuna da devam eden devasa bir obruk” dedi.
Kaynak: Sondakika