• Haberler
  • Konya
  • Konya Teknik Üniversitesi'nde Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Konya Teknik Üniversitesi'nde Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu

KTÜN, yapay zekâ alanında teknolojik ve bilimsel gelişime katkı sağlamak, toplumsal ihtiyaçlara cevap verecek araştırma, inceleme, geliştirmeye yönelik çözüm üretecek proje yürütmeyi amaçlayan 'Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurdu.

Konya Teknik Üniversitesi'nde Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapay zekâ alanında teknolojik ve bilimsel gelişime katkı sağlamak, toplumsal ihtiyaçlara cevap verecek araştırma, inceleme, geliştirmeye yönelik çözüm üretecek proje yürütmeyi amaçlayan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN),  ‘Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurdu.

Resmi Gazete’de yayımlanan 4 Ekim 2020 tarih 31264 sayılı yönetmelikle yürürlüğe giren merkez, yapay zekâ alanında ulusal teknolojik ve bilimsel gelişime katkı sağlamak için araştırma, inceleme, geliştirme ve uygulama yapma, toplumsal ihtiyaçların belirlenmesi ve ilgili araştırmacıların bu ihtiyaçlara yönelik çözüm üretecek proje ve tezler üretmelerine katkı sağlamak için gerekli altyapı ve araştırma desteği vermek, ilgili merkezler, üniversiteler ve sanayi kuruluşları ile iş birlikleri oluşturma, disiplinler arası çalışmaları koordine etme amacı taşıyor.

Merkezin faaliyet alanları ise; yapay zekâ konularında araştırma, inceleme, geliştirme ve uygulama yapmak, faydalı model ve patentli ürün geliştirmek, yapay zeka konusunda ileri düzeyde araştırma yapma imkânı oluşturulması için araştırma grupları oluşturmak, araştırmacı insan kaynağının nicelik ve nitelik yönünden geliştirilmesi için yapay zeka konusunda yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası programları ile sanayi ve akademiye yönelik sertifika programlarını desteklemek.

Teknik bir üniversite olarak KTÜN’ün öncelikleri arasında yer alan üniversite sanayi iş birliğine katkı sağlanmasına yönelik akademisyenler ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yer alacağı ortak araştırma projeleri ve laboratuvarda istihdam edilecek uzman kadro ile danışmanlık hizmetleri verme ve yapay zeka çalışmalarını destekleyecek açık veri oluşturmak, temizlemek, işlemek, yayım ve paylaşımı konusunda öncülük etmek ve yapay zeka ile ilgili faaliyetlerin çeşitli kanallardan olabildiğince geniş bir kitleye tanıtılmasını sağlamak merkezin başlıca hedefleri arasında olup, merkez bünyesinde kurs, seminer, çalıştay, kongre ve sempozyum düzenleyerek ulusal ve uluslararası bilgi birikimine katkı sağlamak, araştırma ve uygulama çalışmaları sonunda elde edilen bilimsel ve teknik bulguları rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi ve benzeri kanallarla yayımlanması planlanıyor.

Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, yeni bir merkezin daha KTÜN bünyesinde faaliyet gösterecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, teknik anlamda daha da donanımlı hale gelerek git gide büyümenin gururu içerisinde olduklarını söyledi. “Yapay zeka çağımıza damgasını vuran ve her alanda kendisini gösteren eşsiz bir teknoloji, gelişimin öncüsü olarak çağın yeniliklerini takip eden çalışma ve projelerimizle biz de bu teknolojinin içerisinde üreten bir üniversiteyiz. Merkezin üniversitemize, Konya’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Bakmadan Geçme