• Haberler
  • Eğitim
  • Konya Teknik Üniversitesi'nde 'Engelsiz Üniversite' çalışmaları

Konya Teknik Üniversitesi'nde 'Engelsiz Üniversite' çalışmaları

Konya Teknik Üniversitesi'nde (KTÜN) 'Engelsiz Üniversite'projesi kapsamında, Gelişim Yerleşkesi'nde erişilebilirlik çalışmaları uygulanmaya başladı.

Konya Teknik Üniversitesi'nde 'Engelsiz Üniversite' çalışmaları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Engelli öğrencilerin konforlu bir üniversite hayatı geçirmeleri, ortak kullanım alanlarında altyapı ve donanımların sağlanması ve üniversitede engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasına yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde, başta kılavuz iz ve uyarıcı iz, erişilebilir lavabo kabini, hissedilebilir harita ve tabela uygulaması olmak üzere çeşitli düzenlemeler gerçekleştiriliyor.

KTÜN Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz Çakmak’ın danışmanlığında başlatılan çalışmalar, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığının takibinde devam ediyor. 

KTÜN Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü ve Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz Çakmak yaptığı açıklamada, üniversite olarak engelli öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlerinin yanı sıra mekânsal düzenlemelerine de büyük önem verdiklerini söyledi. Bu kapsamda, Gelişim Yerleşkesi’nde erişilebilirlik çalışmalarının uygulanmaya başladığını ifade eden Doç. Dr. Çakmak, “Görme engelliler için kılavuz iz ve uyarıcı iz uygulaması bina iç mekânlarında yapılmaya başlanmış olup, hissedilebilir harita ve tabela uygulamalarıyla tamamlanacaktır. Lavabolarda ise erişilebilir wc kabini uygulaması projelendirilerek yapım çalışmalarına başlanmıştır. Gerçekleştirilen erişilebilirlik çalışmalarının, KTÜN’ün tüm fakülte, meslek yüksekokulu ve birimlerine ileri aşamalarda uygulanması planlandı.” diye konuştu. 

Çakmak, erişilebilirliğin sadece engellileri ilgilendiren bir konu olmadığını, hem mimari tasarımın vazgeçilmez unsuru, hem de insan hakları açısından bir zorunluluk olduğunu belirtti. Doç. Dr. Çakmak, “Konya Teknik Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Babür Özçelik’in üniversitemizde öğrenim gören engelli öğrencilerle konforlu bir üniversite hayatı geçirmeleri ile ilgili hassasiyeti bulunmaktadır. Bu nedenle çalışmaların en kısa sürede tamamlanması hedeflenmektedir.” dedi.

Doç. Dr. Çakmak, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin YÖK tarafından Turuncu Bayrak Ödülü’nü aldığını, 2021 yılında ise üniversite olarak tüm birimlerde Engelsiz Üniversite ve YÖK Fiziksel Erişilebilirlik Bayrak Ödülleri’ne talip olduklarını sözlerine ekledi.

ŞEYMA BIYIKLI

Bakmadan Geçme