Konya SMMMO'dan mali tatil açıklaması
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Abdil Erdal, gerçek manada yararlanamadıkları mali tatilin ismiyle içeriğinin aynı olması gerektiğini söyledi.
Konya SMMMO Başkanı Abdil Erdal, her yıl 1-20 Temmuz tarihleri arasında uygulanan mali tatilin 1 Temmuz 2020 günü başlayacağını ancak bu tatilden meslek mensuplarının yararlanamadığını dile getirdi.
Erdal, “Mali tatilin gerçek anlamda bir tatil olabilmesi için temmuz ayına ilişkin beyannamelerin ağustos ayında birleştirilerek tek bir beyan olarak verilmesi ve incelemelerin de bu dönemde yapılmaması gerekiyor. Mali tatil düzenlemeleri uyarınca beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süresinin son günü malî tatile rastlarsa, beyan süresi tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır.
Beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi ise (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününü izleyen günün mesai saati bitimine kadar uzamaktadır. Ayrıca malî tatilin sona erdiği günü izleyen beş gün içinde biten kanuni ve idari sürelerde, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren beşinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılmaktadır” şeklinde konuştu.
İsmiyle İçeriği Uyuşmuyor
Mali Tatil ’in ismiyle içeriğinin uyuşmadığını ve gerçek anlamda mali müşavirlere dinlenme fırsatı tanımadığını belirten Başkan Abdil Erdal;” Korona virüs salgınında bile çalışan bir mesleği icra ediyoruz. Sokağa çıkma yasaklarından muaf tutularak bürolarımızda işlerimize sağlığımızı riske ederek çalışmaya devam ettik. Meslek camiası olarak mevcut haliyle mali tatilden gerçek anlamda faydalanamıyoruz ve normal zamanda yaptığımız işleri beyan sürelerinde uzama olmadığı için tatil içerisinde de yapmaya devam ediyoruz.
Gerçek anlamda faydalı bir mali tatil olabilmesi için temmuz ayında verilmesi gereken beyanname bildirimlerinin yani Haziran ve temmuz aylarına ait olan beyannamelerin ağustos ayında verilmesi gerekmektedir. Böylece ismiyle içeriği uyumlu daha yaşanılabilir bir şekle sahip mali tatil sağlanacaktır. Mali Müşavirlerin beklentisi mali tatilin gerçek anlamda uygulanabilir olmasıdır. Meslek mensuplarının dinlenebilmeleri, ailelerine vakit ayırabilmeleri için mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmektedir” dedi.
ŞENGÜL GÜRBÜZ