Konya'nın su ihtiyacını karşılayan barajlar gezildi: Peki su sorunu var mı?
Çumra Belediyesi ve Çumra Ziraat Odası tarafından barajlardaki çalışmalar ve Konya Ovası sulama projeleri hakkında bilgi vermek amacıyla bölgedeki çiftçilere gezi programı düzenledi. İşte ayrıntılar…
Barajlardaki yapılan çalışmalar ve su oranın açıklandığı geziye, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Çumra ve Karaman Ziraat Odası yetkilileri ile PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu ve yerel halktan çiftçiler katıldı. Gezi hakkında konuşan Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, amaçlarının KOP projelerini, çiftçiye yerinde göstermek olduğunu belirtti. İşte detaylar…
“KONYA’YA BAĞBAŞI BARAJIBDAN SU VERİLİYOR”
Düzenlenen gezide çiftçilere bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Bağbaşı Barajı’nda 30 milyon metreküp suyun olduğunu ifade etti. Sözlerini devam ettiren Bilgi, şunlara değindi: “Bağbaşı Barajı’nın içme suyu barajı 2018 yılında tamamlandı. Konya’ya bu barajdan su veriliyor. Baraj, 205 milyon metreküp depolama alanına sahip. Şu an ise sadece 30 milyon metreküp su var. Konya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan birisi olması nedeniyle bu barajımızdaki şu anki su miktarı Konya’ya 2-3 ay yetecek ancak bu sadece bu baraj için geçerli. İnşallah yağışlar iyi geçerse çok daha iyi konuma geleceğiz. Bu barajın maliyeti ise 2, 8 milyar TL. Bu rakamlar çok büyük rakamlar ve büyük proje”
“2025’İN SONUNA KADAR TAMAMLANMASINI İSTİYORUZ”
Barajlardaki çalışmalar hakkında açıklamalara yapan Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan, 2015 yılından bu yana Bağbaşı Barajı’ndan Konya Ova’sına 1 milyar metreküp üzerinde su verildiğini vurguladı. Candan şunları dille getirdi: “Faydalı ve güzel bir gezi oldu. Mavi Tünel etabımızın ilk etabı Bağbaşı Barajı’nı gezdik. 2015 yılından bu yana Bağbaşı Barajı’ndan Konya Ova’sına 1 milyar metreküp üzerinde su verildi. Bu güzel bir bilgi. Hadimi Tüneli 18 kilometre. 10 kilometresini geçkin kısmında farklı noktalarda çalışmalar yürütülüyor. Tüneller, doğrusal gider. Coğrafya zorlu. Bunlar aşılarak ilerleniyor. Basit işler değil bunlar. Müteahhit firmanın mümkün olduğunca seri çalışmasını istiyoruz. 2025’in sonuna kadar tamamlanmasını istiyoruz. Ova, su bekliyor.”
HABER: ŞAHİN YALDIZLI