Konya'nın Ruhu Şarkılarda: Konya Türküleri ve Hikayeleri

Konya, tarih ve kültürün harmanlandığı, Mevlana'nın manevi izleriyle dolu bir şehir olarak kendini gösteriyor. Bu şehir, yüzyıllar boyunca dilden dile aktarılan türküleriyle Konya'nın ruhunu, hikayelerini ve güzelliklerini bizlere sunuyor.

Konya, tarih ve kültürün harmanlandığı, Mevlana'nın manevi izleriyle dolu bir şehir olarak kendini gösteriyor. Bu şehir, yüzyıllar boyunca dilden dile aktarılan türküleriyle Konya'nın ruhunu, hikayelerini ve güzelliklerini bizlere sunuyor.

Anadolu'nun En Zengin Türkü Mirası

Konya, Anadolu'nun en zengin türkü mirasına sahip şehirlerinden biridir. Âşıklık geleneğinin merkezi olan Konya'da, her yöreye ve duyguya hitap eden pek çok türkü bestelenmiştir. Bu türküler, aşk, ayrılık, gurbet, doğa sevgisi gibi çeşitli temaları işliyor.

Öne çıkan Konya türkülerinden az bilinenleri şu şekilde:

Ogit 

Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nden Konya'ya sürgün olarak gelenlerin anlatıldığı Kürtçe bir ağıt türündeki bu şarkı çok az kişi tarafından biliniyor. Türkü, Kardeş Türküler (Bajar) grubu tarafından 2009 yılında ilk kez seslendirilmişti. Türkçesi "Nasihat" olan "Ogit" türküsünün sözleri ise şu şekilde: "...Be oğul, benim güzel oğlum şivan(ateş) düşürme ocağıma/ be kızım, benim güzel kızım, kor düşürme yüreğime/ zorla zorla zorla, zor ile kopardılar/ toprağımızdan zorla gönderdiler sürgüne ta Konya iline sağır, dilsiz, komşusuz..."

Kahvenin Önünden Gelir Geçersin 

Konya'nın en sevilen türkülerinden biri olan bu eser, bir aşığın sevdiğine olan aşkını ve özlemini dile getirir. Rıza Konyalı tarafından seslendirilen bu türkü, hala bir çok kişinin çok severek dinlediği eserler arasında yer alıyor.

Karanfil Oylum Oylum 

Konya'nın güzelliğini yansıtan, aşk türündeki bu türkü, Hülya Sözerin 1986 yılında çıkarmış olduğu Gönül Şarkıları albümünde yer almıştı.

Konyalıya Güzel Derler

Güfte - Beste Yesârî Asım Arsoy'a ait olan gülizar makamındaki bu güzel eser, Safiye Ayla tarafından seslendirilmişti. Türküde geçen, "Konyalıya güzel derler gözlerini süzer derler efelerle gezer derler dilberim vay Şu dağları serin derler Konyalıya şirin derler muhabbeti derin derler konyalım vay Hoy anam edâlısın niçin gülüm cefalısın bilirim sen safalısın vay vay" hala dillerde...

Yemenimde Hâre Var 

Meşk-i Fasıl türündeki bu güzel türkü, Perihan Kövenç tarafından seslendirilmişti. Aşk acısının dile getirildiği bu güzel türkü de eskimeyenler arasında...

Yeşil Olur Şu Konya'nın Meram'ı

Konya'nın Meram ilçesinin doğal güzelliklerini anlatan bu türkü, şehrin doğal güzelliklerine olan hayranlığı ifade eder. Bestesi Kadri Şençalar'a ait olan karcığar makamındaki bu türkü de Hülya Sözer tarafından seslendirilmişti. 

Konya Türküleri ve Günümüz

Günümüzde de Konya türkülerinin yaşatılması büyük önem taşıyor. Birçok sanatçı, bu türküler üzerinde yeni yorumlar yaparak Konya'nın kültürel mirasını koruma çabasında. Ayrıca, Konya'da her yıl düzenlenen festivallerde bu türküler seslendiriliyor ve şehrin kültürü yaşatılıyor.

Konya'nın ruhunu hissetmek ve şehrin hikayelerini daha iyi anlamak için bu türkülere kulak vermek gerekiyor. Bu türküler, Konya'nın güzelliğini, kültürünü ve insanlarını daha yakından tanımanızı sağlıyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme