• Haberler
  • Güncel
  • Konya'nın altında yatan tehlike: Jeoloji uzmanı uyardı!

Konya'nın altında yatan tehlike: Jeoloji uzmanı uyardı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan Konya ilini afetler hakkında uyardı. Konya'da tehlike arz eden doğal afetlerin zemin kaynaklı olmasından bahseden Arslan, 'Konya ne yazık ki zemin noktasında iyi bir zemine sahip değil.' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Konya'nın altında yatan tehlike: Jeoloji uzmanı uyardı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Asrın felaketinin ardından gözler yaşanan doğal afetlere çevrildi. Türkiye’nin her bölgesi için tehlike arz eden doğal afetler görülmeye başlandı.

Konya’ya yaşanabilecek potansiyel doğal afetlere kaya düşmesi ve heyelan örneklerini veren Arslan, Konya'nın il sınırına yakın olan bölgelerde, Halkapınar'da, Taşkent, Bozkır, Hadim tarafında bu durumların görülebileceğini ifade etti.

Konya'nın altında yatan tehlike: Jeoloji uzmanı uyardı!

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan’da, Konya ilini doğal afetler açısından değerlendirerek Hakimiyet muhabirine açıklamalarda bulundu.

Konya'nın altında yatan tehlike: Jeoloji uzmanı uyardı!

"KONYA İLİ DEPREM POTANSİYELİ TAŞIMIYOR FAKAT"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlanan fay hatları haritasına göre Konya en az riskli ve 3.riskli bölgede yer alıyor. Bu durumu hakimiyet.com'a değerlendiren Şükrü Arslan, şu ifadelere verdi:

“Konya ilinin, deprem potansiyeli il sınırları içerisinde çok yüksek olmamakla birlikte ova zemin olmasından kaynaklı, bölgesel yüksek potansiyelli fayların olması ve o faylarda kırılacak bir kırımdan sonra oluşacak bir deprem dalgalarından, ciddi oranda hissedebiliriz ve sarsılabiliriz.”

"KONYA İYİ BİR ZEMİNE SAHİP DEĞİL"

Konya’da zeminden kaynaklı yapıların depreme dirençli, dayanıklı yapılmasını özellikle zemin parametrelerine uygun olması gerektiğini belirten Başkan Arslan;

“Ova zeminlerde, biz 6 Şubat Maraş depremlerinde sahaya gidip incelemeler yaptığımızda şunu çok net gördük. Kaya zeminlerde, dağlık zeminlerde yapılar daha dayanıklı veya ayakta dururken ova zeminlerde, gevşek zeminlerde yapılar daha çok yıkılmıştır. Bunun temel sebebi zemin kaynaklı. O yüzden zemin parametresi deprem anında çok büyük önem arzu ediyor. Bu sebeple bizim yapacağımız bütün yapıların uygun zemini, zemin parametresinin uygun şekilde yapılması büyük önemi arz etmektedir. Konya ne yazık ki zemin noktasında iyi bir zemine sahip değil. Ova zemine sahip olması buradaki yapıların, bu zemine uygun şartlarda yapılması çok büyük önem arz ediyor. ”dedi.


 

                                                                                                                                                                        HABER: GAYE TORUN 

Özel Haber

Bakmadan Geçme