Konya işte bu uygulamada yeni bir çığır açtı
Konya'da ihtiyaç sahiplerinin kendilerini mahcup hissetmemeleri için hayata geçen askıda ekmek uygulaması yeni bir çığır açtı. Peki, bu uygulamanın adı ne? Gelişme nasıl ve neyle alakalı? İşte haberin detayları…
Geçmişten günümüze kadar gelen ve ihtiyaç sahiplerinin rencide olmaması için düşünülen bir uygulama olan “askıda ekmek uygulaması” Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) Konya Şubesi’nin yardımlarıyla "Ekmekcell" uygulamasını kurarak tüm vatandaşların kullanabileceği bir rahatlığa ulaştı. Durumu olmayan vatandaşlar muhtarlar tarafından belirlendikten sonra ihtiyaç sahipleri Ekmekcell kartları ismi, telefon numarası ve T.C. kimlik numarası tanımlanarak ekmeklerini alabilecekler. Hayata geçen bu kart toplamda 20 firmada kullanılabilecek. Bu uygulama sayesinde gerçek ihtiyaç sahipleri ekmeğe ulaşabilecekken fırın sahipleri ise gerçek ihtiyaç sahiplerine ekmeğin ulaşıp ulaşmadığını görebilecekler.
“EKMEKCELL UYGULAMASIYLA TEDİRGİNLİĞE SON”
Yapılan uygulamanın işlenebilecek suçların önüne geçeceğini ve ihtiyaç sahiplerinin daha rahat bir şekilde ekmeğe ulaşabileceklerini dile getiren GİV Konya Şubesi Başkan Yardımcısı İhsan Polat,“ Ekmekcell de bu uygulamanın hayata geçirilmiş ve dijitalleştirilmiş hali. Askıda ekmek ihtiyaç sahipleriyle varlıklı kişilerin, hayırseverlerin birbirlerini görmeden fırınların aracılık ettiği bir hayır mekanizması. İhtiyaç sahipleri, askıya asılan ekmekleri diledikleri zaman fırınlardan alabiliyorlardı. Fakat bunun birçok handikabı, çok da suiistimal alanı vardı. Biz GİV olarak bu fikri dijitalleştirmeyi değerlendiren bir girişime iştirak etmeyi uygun bulduk. Ekmekten para kazanmak çok mümkün değil fakat bu sosyal bir girişim olarak değer bulabilirdi. Çünkü toplumda bir ihtiyaca hitap ediyor. Bu ihtiyacın temel motivasyonu yardımseverlik. Fakat yardımseverliğin de şeffaf yapılması gerekiyor ki büyüyebilsin. Ekmekcell tam olarak buradaki tüm suistimal alanlarını dijitalleşmeyle çözüyor ve kapatıyor. Veren el ile alan el arasındaki aracıların işini rahatlatıyor. Fırınlardaki suistimal noktalarını kapatıyor. Fırınların birçoğu Ekmekcell uygulamasıyla tedirginlik yaşadıkları aracılık durumundaki vebali ortadan kaldırıyor. Temelde fırınlar askıda ekmek uygulamasında takip etmek için bir personel bulundurmak zorunda, bunu takip etmek çok zor. Bu durum Ekmekcell uygulamasıyla artık dijitalleşen ve şeffaf bir mekanizma haline geliyor” ifadelerine yer verdi.
“UYGULAMA YURT DIŞINDA DA GEÇERLİ”
Bu uygulama sayesinde sadece Türkiye’den değil yurt dışından da rahatça bağış yapılabileceğini belirten İhsan Polat, “Ekmekten para kazanmak mümkün değil. Dijital teknolojilerle sadece işleri kolaylaştırıyoruz. Ekmekcell’in güzel bir tarafı da coğrafyadan, mekandan bağımsız insanların bağış yapmasını sağlayabiliyor olması. Örneğin ilk 2 bağışçımızdan birisi Fransa’dan, diğeri Belçika’dan oldu. Vatandaşlarımız yurtdışından memleketine ekmek gönderebiliyor. Ekmekcell uygulaması büyüdükçe bütün kasabalara kadar yayılmasını öngörüyoruz. Böylece bir gurbetçi Fransa’da evinde otururken memleketindeki ihtiyaç sahibine ekmek bağışlayabilecek. Bunu dijital bir ortamda şeffaf bir şekilde ekmeğin hedeflediği kişiye ulaştığından emin olarak yapacak. Ekmekcell uygulamasının merhem olduğu yaralardan bir tanesi de ihtiyaç sahibinin ekmeği alırken yaşadığı mahcubiyet duygusu, rencide olma duygusunu yok ediyor olması. Çünkü Ekmekcell kartını göstermeden herhangi bir müşteri gibi ekmeğini isteyip kasada okutup geçebildiği için ihtiyaç sahibinin rencide olması, aynı zamanda fırın sahibinin de ilgili kişiyi tanıma mecburiyeti ve vebalinin ortadan kaldırılmasıyla Ekmekcell yüzde 100 şeffaf bir mekanizma haline geliyor. Birçok yaraya da merhem oluyor” diye aktardı.