Konya isminin nerden geldiği belli oldu: İşte şehirlerin Osmanlı'daki adları…
Her şehrin isminin bir hikayesi olduğunu biliriz. Peki hiç merak ettiniz, yaşadığınız şehrin Osmanlı zamanındaki adı nedir diye? İşte sizler için derlediğimiz Osmanlı şehir isimleri…
Şehirleri şehir yapan isimleridir ve isimlerinin de kendisine göre hikayeleri vardır. Türkiye Cumhuriyeti, kurulmadan önce her şehrin kendisine göre isimleri vardı. Peki sizce yaşadığınız şehrin Osmanlı dönemindeki ismi nedir? Hiç merak ettiniz mi? Örneğin; Çölemerik, Hüdavendigar, Kırkkilise gibi isimler nereye deniliyordu? İşte detaylar….
İŞTE ŞEHİRLERİN OSMANLI ZAMANINDAKİ İSİMLERİ
KONYA: 47-50 ve 53 yıllarında Hıristiyan azizlerinden St. Paul burayı ziyaret etti ve şehir önemli bir dinsel merkez olarak gelişti. Bu nedenle Hıristiyanlar ona, "ikonyum" adını verdiler. Abbasiler burayı alınca "Kuniye'ye" çevirdiler. Türkler bu ismi Konya olarak değiştirdi.
SİVAS: Bu gün kullanılan Sivas isminin kaynağı hakkında ise farklı görüşler bulunmaktadır. Bunların içinden 'Sebaste' Sebasteia eski yunancada (Augustus Şehri) ismi, Pontus kralı Polemon'un hanımı Pitodoris tarafından verilmiştir. Romalılar, Pont Krallığını egemenlikleri altına aldıkları zaman şehrin yönetimini Pont Krallığı'nda bırakmışlardı. Pont Kralının hanımı ise, Roma Kralı Augustus'un sevgisini kazanmak ve ona bir şükran ve sadakat ifadesi olmak üzere Yunanca'da Ogüst şehri anlamına gelen "Sebaste" adını verdiği sanılmaktadır.
ADANA: Adana'yı kimlerin nasıl kurdukları konusunda elde kesin bilgiler yoktur. Ancak, Bizans' lı Etien' in ilettiği bir söylenceye göre, Uranus' un oğulları Adanos ve Saros, Tarsus' la savaşarak burayı ele geçirmişler. Bunlardan Adanos kente ( Adana ) Saros'ta ırmağa (Seyhan) adını vermiş.
Bursa-Hüdavendigar
Hakkari-Çölemerik
Kırklareli-Kırkkilise
Çankırı-Kengırı
Kütahya- Kotiaeion
Samsun-Amisos
Van-Tuşba
Elazığ-Elaziz
Gaziantep-Ayntab
Erzincan-Grekçe Eriza
Hatay-Hattena
Yozgat-Bozok
Adıyaman-Perre
Antalya-Attaleia
Edirne-Hadrianopolis
İzmir-Smyrna
Trabzon- Trapezus sözcüğünden gelir. Anlamı dörtköşe'dir.