• Haberler
  • Konya
  • Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nden tohum ve bitki sağlığı için erken teşhis hizmeti

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nden tohum ve bitki sağlığı için erken teşhis hizmeti

Konya'da bitki hastalıkları 'tohum hastanesi'nde erken teşhisle önleniyor.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ) bünyesinde Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniği, tarımsal üretim sürecinde ortaya çıkabilecek hastalıkları, ekim öncesinde tespit ederek çiftçilere önemli bir destek sağlıyor.

Kliniğe başvuran çiftçilerin tohumları laboratuvar ortamında çeşitli test ve analizlerden geçiriliyor.

Bu süreçte tohumun genetik olarak hastalıklara karşı ne kadar dirençli olduğu ve bitkinin ekimden hasat dönemine kadar hangi hastlıklara yakalanma riski taşıdığı belirleniyor.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nden tohum ve bitki sağlığı için erken teşhis hizmeti

Analiz sonuçlarında hastalık riski tepit edilmesi durumunda, çiftçilere tohumlarını değiştirme ya da tarla ortamında hastalık ortaya çıkmadan önce önlem alma konusunda önerilerde bulunuluyor. Eğer mücadelenin mümkün olduğu bir durum varsa, reçeteyle erken müdahale imkanları sunuluyor.

"TOHUM AŞAMASINDA MÜCADELE BAŞLIYOR"

Kliniğin kurucusu Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, bir yıl önce faaliyete geçen kliniğe şu ana kadar 150'ye yakın çiftçinin başvurduğunu ve bu çiftçileirn tarımsal üretimlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağladıklarını belirtti.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nden tohum ve bitki sağlığı için erken teşhis hizmeti

Baştaş, klinikte tohumdan hasada kadar olan süreçte hastalıkların tespit edilip, tedavi yöntemlerinin araştırıldığını ve çiftçilere çözüm önerileri sunulduğunu söyledi.

Bitkilerin sağlık sorunlarının genellikle tohumdan başladığını vurgulayan Baştaş,

"Tohumda bulunan hastalık yapıcı mikroorganizmalar, bitkinin gelişim sürecinde büyük zararlara yol açabiliyor. Bu yüzden tohumdaki hastalıkları ekim öncesinde tespit ederek mücadeleye başlıyoruz. Tohumla tşaınan hastalıklar tarlada ortaya çıktığında verim kayıpları çok daha büyük oluyor" dedi.

"YAPTIĞIMIZ İŞ KORUYUCU HEKİMLİK NİTELİĞİNDE"

Çiftçilerin kliniğe doğrudan başvurabildiğini belirten Baştaş, 

"Bizim yaptığımız iş aslında koruyucu hekimlik. Tohumun yatkın olduğu hastalığı tespit ettikten sonra, hangi mücadele yöntemini seçmemiz gerektiğine karar veriyoruz. Bu bir ilaçlama şeklinde de olabilir ama tercihimiz ve bu laboratuvarın da ana amaçlarından biri, biyolojik mücadele. İlaç kalıntılarının insan ve çevre sağlığına zararları biliniyor. Bu yüzden olabildiğince faydalı mikroorganizmaların kullanılması gerekiyor. Tohumun yüzeyini bu mikroorganizmalarla kaplama yöntemlerimizden birisi. Bir de öyle hastalık etmenlerimiz var ki çaresi ve kayda değer ilacı yok. Bu da sorunu tohumdayken anlamayı şart kılıyor" ifadelerini kullandı.

Baştaş, kliniğin sadece hastalıkları tespit etmekle kalmayıp, çözüm önerileri sunarak çiftçilere yardımcı olduklarını da ekledi.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nden tohum ve bitki sağlığı için erken teşhis hizmeti

KGTÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç ise üniversitenin çiftçi odaklı ve kar amacı gütmeyen bir misyonla haretket ettiğini belirtti. Kılıç, sadece Konya'ya değil, Türkiye genelindeki çiftçilere hizmet verdiklerini söyledi.

Bakmadan Geçme