Konya ekonomisine cansuyu AKİTEK'ten

Türkiye'nin Akıllı Teknolojiler Merkezi'ne sahip tek üniversitesi olan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi yoğun AR-GE odaklı mühendislik eğitimi ile ilklere imza atmaya devam ediyor.

Konya ekonomisine cansuyu AKİTEK'ten
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’nin Akıllı Teknolojiler Merkezi’ne sahip tek üniversitesi olan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi yoğun AR-GE odaklı mühendislik eğitimi ile ilklere imza atmaya devam ediyor. Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK) Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Barış Samim Nesimioğlu, AKİTEK ile ilk başta Konya ekonomisine ve istihdamına, akabinde ülke ekonomisi için önemli bir katkı sunacağını belirtiyor.

Konya’nın, tarım makineleri alanında Türkiye’de öncü iller arasında olması dolayısıyla Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi akademisyenleri tarafından yapılan talep analizi çalışmaları sonuç buldu. AKİTEK projesinin başlangıcının talep analizi noktasında yoğunlaştığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Barış Samim Nesimioğlu, “Dünya Bankası’nın verilerine göre 1970 yılından bu yana dünya nüfusu 2 katına çıkmıştır. Ancak ekilebilir arazilerde artış bu oranla paralel olmamakla beraber sadece yüzde 25 artış göstermiştir. Yani, birim tarım alanıyla daha fazla insanı doyurmak zorunda olduğumuz gerçeğiyle yüzleşmekteyiz.” açıklamalarına yer vererek bu konunun çözüm yolları hakkında da bilgilendirmeler yaptı. Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Barış Samim Nesimioğlu, konvansiyonel yani klasik tarım anlayışını terk edip yenilikçi teknolojiler ortaya koymanın önemini vurgulayarak; “Günümüzdeki birim tarım alanından daha fazla verimlilik alma amacını hedefleyen tarım platformu, Tarım 4.0 olarak adlandırılıyor. Bunun temelleri 1990’lı yılların sonunda uydu pozisyonlama sistemlerinin sivil halka açılmasıyla hassas tarım olarak başlamış, bugün ise bu durum Tarım 4.0 terimi ile ifade edilmektedir. Dolayısıyla sektördeki trend giderek akıllı tarım makinalarına olan ihtiyacı arttırmıştır. Bu teknolojiler sayesinde geliştirdiğimiz projenin; birim alandan tarımdaki verimliliği arttırarak ekilebilir alanlarımızdan daha fazla mahsul elde etme, onları daha verimli kullanma, girdi maliyetlerini azaltma ve daha sürdürülebilir tarım ortaya koyma konusunda uzun vadede çok yönlü etkileri olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği’nden 5 Milyon Euro Fon Desteği Alan Proje “AKİTEK”

AKİTEK’in kurulma sürecinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Barış Samim Nesimioğlu, “Akıllı teknolojilerle donatılmış tarım ekipmanları üretimindeki eksilikleri tespit edip, bunların hepsine tek tek çözüm önerisi hazırladık. Bu çözüm önerilerimiz ile Konya’yı muazzam bir merkez kazandırma projesine dönüştürmeyi hedefleyerek Avrupa Birliği’ne ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunduk ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı otoritesinde yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı altında bu projeye yaklaşık 5 milyon Euro tutarında bir fon almaya hak kazandık.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Tek: AKİTEK

Dr. Öğr. Üyesi Barış Samim Nesimioğlu, “Türkiye’de, saydığımız yetenekleri teker teker icra eden az sayıda kıymetli merkez bulunmasına rağmen, bir AR-GE projesinde ihtiyaçlar dahilinde bütüncül olarak tüm bu prototipleme, test ve doğrulama hizmetlerini bir arada sunan başka merkez yok. Dolayısıyla KTO Karatay Üniversitesi olarak Akıllı Teknolojiler Merkezi’nde öncelikle Konya Bölgesine daha sonra ise tüm Türkiye’ye birden çok bileşenin bir arada bulunduğu etkileşimli bir merkez vadediyoruz. Amacımız, ulusal çapta bilinen ve Türkiye’de belli birtakım işler başararak mantalitesini oturtmuş, AR-GE denince akla gelen merkezlerden birisi olmak. Daha uzun vadede ise odağı çerçevesinde uluslararası projeler yürüterek Türkiye dışında da akla gelen öncü bir merkez olmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme