• Haberler
  • Konya
  • Konya'da Tarım Diplomasi forumu basın toplantısı düzenledi

Konya'da Tarım Diplomasi forumu basın toplantısı düzenledi

Konya'da düzenlenen Tarım Diplomasi forumu basın toplantısı yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Tarım Diplomasi forumu basın toplantısı, Konya’da yoğun bir katılımla düzenlendi. Toplantıya; Yeşil Etki Derneği Başkanı Mine Ataman, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Dünya Belediyeler Birliği Başkanı Uğur İbrahim Altay ile 59. ve 62. dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Tarpol Başkanı Mehdi Eker katıldı.

Yeşil Etki Derneği Başkanı Mine Ataman, forumun temel amacının, tarımı sadece yerel bir üretim konusu olmaktan çıkarıp küresel diplomasinin önemli bir enstrümanı haline getirmek olduğunu ifade etti. Tarımın; iklim değişikliği, çatışmalar, gıda krizleri ve küresel ticaretin kırılgan yapısı gibi çok boyutlu sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Ataman, Konya’dan tüm dünyaya multidisipliner bir dayanışma ve iş birliği çağrısı yapacaklarını belirtti.

"KONYA TARIM GELENEĞİNE SAHİP KADİM BİR ŞEHİR"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da yaptığı konuşmada, Konya’nın 9500 yıllık tarım geleneğine sahip kadim bir şehir olduğunu hatırlatarak, forumun bu tarihi birikimi küresel bir vizyona taşıyacağını söyledi. Tarımın, bugün yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda diplomatik, çevresel ve toplumsal barış açısından da stratejik bir alan olduğunu belirtti.

ÇATALHÖYÜK'TEN GÜNÜMÜZE BİRİKİM

Konuşmasında, Konya’nın insanlık tarihindeki yerini vurgulayan Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Tarpol Başkanı Eker, “Konya, tarım devriminin yaşandığı temel merkezlerden biridir. Çatalhöyük, tarımın anıtıdır. Bu topraklarda on bin yıllık bir tecrübe var. Bu birikim sadece Konya'nın değil, insanlığın ortak mirasıdır” dedi. Eker, Konya’nın aynı zamanda Türkiye'nin tarımsal üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, bu potansiyelin tarım diplomasisinin merkezi olmasını haklı ve meşru kıldığını ifade etti.

Eski Bakan Eker, forumun bir diğer anlamının da Konya’nın evrensel değerleri temsil eden kimliği olduğunu vurgulayarak, “İnsanlığın bugün en çok ihtiyaç duyduğu şey, şefkat, merhamet ve hikmettir. Mevlana'nın yurdu Konya, bu değerlere ev sahipliği yapan bir merkezdir. Dolayısıyla tarım diplomasisi için buradan başlamak anlamlıdır” dedi.

TARIM ÜÇ DİSİPLİNİ KUCAKLAMALI

TARPOL’un misyonuna da değinen Eker, merkezin Türkiye’nin entelektüel tarım birikimini kurumsallaştırmak için kurulduğunu belirtti. Tarımın yalnızca üretim faaliyeti olmadığını ifade eden Eker, “Tarım; biyoloji, ekonomi ve ekoloji disiplinlerinin kesişim noktasında anlam kazanır. Sadece biyolojiyi dikkate alırsanız ekolojik dengeyi bozarsınız. Sadece ekonomiyle bakarsanız sürdürülebilirliği kaybedersiniz. Bu üç alanın dengesi, tarımda sürdürülebilirliğin anahtarıdır” ifadelerini kullandı.

"KARADENİZ VE AKDENİZ HAVZALARI KRİZ ALTINDA"

Konuşmasında bölgesel ve küresel tehditlere de dikkat çeken Mehdi Eker, “Bugün Karadeniz’de savaş var. Akdeniz’de ise İsrail’in insanlık dışı politikaları, bereketli hilalin kalbindeki tarımsal potansiyeli tehdit ediyor. Türkiye tam bu iki kriz bölgesinin ortasında. Dolayısıyla bu coğrafyanın üretim ve tüketim potansiyeli küresel etkiler yaratabilir” dedi.

“YENİ BİR ALAN, YENİ BİR SORUMLULUK ”

Mehdi Eker, geleneksel diplomasinin artık yeterli olmadığını belirterek tarım ve gıda odaklı yeni bir diplomasi anlayışına ihtiyaç olduğunu ifade etti:
“Tarım diplomasisi, küresel krizleri çözmek için yeni bir başlıktır. Savaşlar, iklim değişikliği, ticaret savaşları, gıda milliyetçiliği gibi tehditlere karşı tarım diplomasisiyle öncülük yapmalıyız. Türkiye’nin kültürel ve medeniyet temelleri bu misyonu taşımaya uygundur.”

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
Özel Haber

Bakmadan Geçme