Konya'da ondan başka saraç yok!

Konya'da küçük yaşlardan itibaren saraçlık yapan 63 yaşındaki İhsan Digilli, kendi atölyesinde oğlu ile birlikte sanatını devam ettiriyor. 

Konya’da yaşayan İhsan Digilli, 8 yaşında babasından öğrendiği sanatını 55 yıldır devam ettiriyor. İlk yıllarda fayton ve at arabası yapan İhsan Digilli, şimdi tüm Türkiye’ye koşum ve eyer takımları üretiyor.

Konya'da ondan başka saraç yok!

"Saraç mesleği benim baba mesleğim"

Saraçlık mesleğine 8 yaşında başladığını vurgulayan  İhsan Digilli, "Bu meslek benim baba mesleğim. Eskiden at arabası ve fayton yapıyorduk. At arabası, fayton takımının revaçta olanları bitince biz de binicilik üzerine yöneldik. Bir semeri yaparken bir sürü işlemden geçer. İlk önce marangoz işleminden geçer. Marangoz bittikten sonra iskeleti, yapısı oluşturulur. İskeletin ilaçlanıp tutkallanma süreci ile devam ederiz. Üzerine aparatları geçiririz. Ondan sonra deri aksamların geçme süreci var. Şu anda yaptığımı yastıkların doldurulma sürecini yapıyorum" dedi.

Konya'da ondan başka saraç yok!

“Konya’da benden başka saraç yok”

Konya’da kendisinden başka saraç olmadığını belirten Digilli, “ Sanatımı oğluma öğreterek atölyede beraber çalışıyoruz. Türkiye’nin her yerine koşum ve eyer takımları üretiyoruz. 
Bu meslek kayboluyor, gidiyor, ölüyoruz. Oğluma öğrettim, oğlum var, bir tane elemanımız var. Onlar da bırakırsa bu iş bitecek. Konya’da şu anda tek başımızayız. Arkadan da yetişmeyince kaybolmaya yüz tutan mesleklerden bir tanesi haline geldi Meslekteki en büyük sıkıntı eleman eksikliği.  Bu sorun çözülmediği takdirde bu mesleğin de diğer kaybolmaya yüz tutan meslekler gibi unutulup gidecektir.” ifadelerini kullandı.

Konya'da ondan başka saraç yok!

"Mesleğin yaşaması için atçılığın çoğalması gerek"

İhsan Digilli, saraçlığın devam edebilmesi için at ve atlı sporların çoğalması gerektiğini söyledi. Eleman eksikliğinin de büyük sorun olduğunu ifade eden İhsan Digilli, "Bu mesleğin yaşaması için atçılığın çoğalması, daha çok talebin olması gerekiyor. Alet, eleman ve malzeme bakımından yani her yönüyle sıkıntıda olan bir meslek haline geldi. Bunlar giderilirse bu meslek yaşamaya devam eder. Eğer ki giderilmezse kaybolmaya mahkumdur" diye konuştu.

Bakmadan Geçme