Konya'da o üniversitenin hocası geliştirdi
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncer Acar, Sampling Operatörlerin Yeni Fonksiyon Uzaylarında Tanımlanması ve Görüntü İşleme-İyileştirme Üzerine Uygulamaları' isimli TÜBİTAK 3501 Projesi kapsamında tıp, inşaat mühendisliği, deprem mühendisliği ve savunma sanayinde kullanılan görüntülerin işlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik algoritma geliştirdi.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncer Acar, proje çerçevesinde yer alan görüntü işleme ve iyileştirmenin bir fotoğraf karesi özelinde deforme ve fluluğun giderilmesine ilişkin olduğunu söyledi. Bu kapsamda bazı kısımlarında deforme bulunan yıllar öncesine ait bir fotoğraf karesinin, deforme olmayan yerlerindeki görüntülerle biçimi bozulan kısmın yeniden düzenlenebildiğini ifade eden Doç. Dr. Acar, “Projedeki bir diğer metodumuz ise görüntüde fluluk üzerine. Net olmayan kısımları da netleştirme imkanımız var. Uygulama açısından bir örneğini şöyle verebilirim: Tıp alanında radyolojik bir görüntüyü aldığınızda görüntüde flu bir alan olduğu zaman ilgili hekim bunun tomografik görüntüsünü de isteyebilir. Tomografik görüntüde ise halk dilindeki haliyle ilaçlı tomografi dediğimiz durum var. Yani kontrast madde verme durumu bulunuyor. Bu maddenin verilmesi de ilgili hastaya ileride ciddi sağlık problemleri çıkarma potansiyeli var. Yaptığımız metotta, algoritmada ilk başta çekilen radyolojik görüntüyü alarak ve ilaçlı bir tomografi uygulamadan algoritmamızla zaten ilaçlı tomografide çıkacak görüntüyü yine elde etme şansına sahibiz. Bu açıdan değerli bir algoritma kazandırdığımızı düşünüyoruz.” dedi
“PSNR DEĞERLERİMİZ LİTERATÜRE GÖRE OLDUKÇA YÜKSEK”
Doç. Dr. Acar, projenin doktora yıllarında hafızasında canlanmaya başladığını, konuyla ilgili örneklem serileriyle yapılan çalışmaları, özellikle görüntü işleme ve deprem dalgalarının simülasyonunun oluşturulmasına ilişkin uygulamaları da literatürden takip ettiğini kaydetti. 2019 yılında düzenledikleri “Constructive Mathematical Analysis” isimli çalıştayda dünyada bu alanda çalışan uzmanlarla fikir alışverişinde bulunduğunu anlatan Acar, projeyi hem matematik hem de üst düzey bilgisayar yeteneğine sahip doktora öğrencileriyle geliştirdiklerini aktardı. Görüntü kalitesini, “PSNR” isimli metrik üzerindeki değerler üzerinden sağladıklarını, kullandıkları algoritmadaki PSNR değerlerinin ise literatürde yer alan değerlerden oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Acar, “Algoritmamız, tıp radyoloji alanındaki uygulamanın dışında inşaat mühendisliğinde yapı analizlerinde kullanılabiliyor. Deprem mühendisliğinde termografi görüntülerin işlenmesi ve iyileştirilmesinde uygulanabiliyor. Yine sismik dalgaların modellenmesinde de kullanılabiliyor. Algoritmamızın savunma sanayi araçlarındaki uygulamaları ve kullanılabilirliği üzerine olan araştırmalarımız halen devam ediyor. Proje kapsamında 6 Science Citation Index Expanded yayın, 2 uluslararası bildiri sunduk. ‘IWCMA - 2nd International Workshop: Constructive Mathematical Analysis’ adlı çalıştayımızı gerçekleştirdik. Bir görüntü işleme algoritmamızın yanında bir de sismik dalgaların modellenmesi üzerine bir algoritmamız oluştu. Projemiz, iki öğrencimizin doktora tezini, 3 öğrencimizin de yüksek lisans tezini oluşturdu. Projemiz 2020 Haziran ayında başladı ve önümüzdeki ağustos ayında tamamlanacak. 3 yıllık süreçte 11 yüksek lisans öğrencimize burs desteği sağladık.” diye konuştu.