Konya'da esnaf protesto yaptı: 'Evime ekmek götüremiyorum, kötü yola mı düşeyim?'
Konya'da canlı müzik sektöründe faaliyet gösteren kafe esnafları, zabıta ve polis ekiplerinin kendilerine sık sık ceza yazdıkları gerekçesiyle protestoda bulundular. Ekonomik olarak zor günler yaşadıklarını ifade eden bir esnaf ise, aldıkları cezalardan dolayı 800 bin TL borcunun bulunduğunu söyledi. Bir çalışan ise, kapatmalardan dolayı zor durumda olduğunu söyleyerek, 'Evime ekmek götüremiyorum, kötü yola mı düşeyim?' dedi.
Konya’nın merkez Zafer Meydanı’nda canlı müzik alanında faaliyet gösteren kafe esnafları, zabıta ve polis ekiplerinin kendilerine sık sık yüksek miktarda ceza yazdıkları ve işletmelerin uzun süre mühürlendikleri gerekçesiyle Zafer Tramvay Durağı karşısında bir araya gelerek eylem yaptı. Maddi olarak zor süreçlerden geçtiklerini vurgulayan esnaflar, batmakla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Esnaflar, “Batmak istemiyoruz. Küçük esnafın sesini duyun, küçük esnafa dokunmayın” diyerek slogan attılar.
Eylemde Hakimiyet.com’a açıklama yapan esnaf ve çalışanları genel olarak şu ifadelerde bulundular
“KAFELERDE MÜZİK DİNLETMİYORLAR”
“Kafelere baskın var, kafecileri çalıştırmadıkları için onlara destek olmak amacıyla buradayız. Kafelerde müzik dinletmiyorlar, sigara içirtmiyorlar. Eğlence yerleri kapatılmalı diyorlar. Her gün birilerini 15, 20 gün süreyle kapatıyorlar. Şu ana kadar 5-6 esnaf 20 gündür kapalı ve her biri 20 bin TL ceza yedi. 2,3 kişi de yeni ceza yedi.”
“EVİME EKMEK GÖTÜREMİYORUM, KÖTÜ YOLA MI DÜŞEYİM?”
“Sürekli baskın yapıldığı için kafeler kapatılıyor. Biz kötü yola mı düşelim? Dul kadın olarak evimize ekmek götüremeyecek miyiz? Çocuklarımıza bakamayacak mıyız? Kötü yola mı düşelim o zaman da geliyorlar, bizden ahlak sorgusu soruyorlar.
O zaman onu da sormasınlar. O an niye ahlak sorgusunda bulunuyorlar? Ben burada çalışarak, evime ekmek götürüyorum. Çalışamıyoruz, gelip kapatıyorlar.
Evime ekmek götüremiyorum. Her gün baskı istemiyoruz. Sadece Konya’da var. Başka yerde yok ki. Örneğin; oğlumu evlendireceğim, para kazanmam lazım. Ne yapmam lazım?”
“BORÇLARI ÖDEYEMİYORUZ”
“Memurlar denetlemeye ayda bir geleceği yerde haftada nerdeyse 3 defa geliyor. Canlı müzik cezası yazıyor. Ruhsatlarımız önceden kafeteryaydı, kahvaltı salonuna çevirdiler.
Şimdi kahvaltı salonunda niye müzik çalıyor diye, gelip, gidip ceza yazıyorlar. Ondan sonra eğlence vergisini her ay artırıyoruz, bu sene en az 700- 800 bin TL borcumuz var.
Ödeyemiyoruz, altından da kalkamıyoruz. Biz de diyoruz; ya kafeleri kapatsınlar ya da bu işleri yaptırmasınlar. “