Konya'da en çok hangi tür kitaplar okunuyor?
Konya'da öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını giderdiği Rampalı Çarşısı'nda esnaf, kitap satışlarının döneme göre değiştiğini ve özellikle deprem felaketinden sonra toplu kitap alımları olduğunu ifade etti. Öte yandan Konyalı vatandaşların kitap okuma alışkanlıkları ile ilgili bilgi aktaran esnaf Konya'da en çok hangi tür kitaplar okunuyor? sorusuna cevap verdi.
Kitap satışlarının okul açılmaya yakın arttığını belirten kitap satıcısı Muhammet Özoğlu,” Kitap satışlarında artış veya yükseliş, dönem dönem oluyor. Mesela geçen yaza oranla bu yaz, gurbetçi dediğimiz kesim geldikten sonra işler biraz artmıştı. Ondan sonrasında biraz bir düşüş oldu. Sonrasında zaten hemen okul sezonu başladı. Okul sezonunda yine artar. Sonrasında aralık ayı gibi bir düşüşe geçer. Ocak-Şubat gibi tekrar test kitaplarında artış olur. Son zamanlarda depremin etkisiyle depremden buraya gelen öğrenciler için mesela toplu kitap alışverişi çok oldu.” şeklinde konuştu.
“BİR KİTAP BİR İNSANIN HAYATINI DEĞİŞTİREBİLİR”
Kitap fiyatlarındaki artışın okuma oranının etkilediğini dile getiren esnaf, “Bugünlerde buradaki kitabı pahalı bulanlarla çok sohbet ediyoruz. Hani bir kitabın ortalama değeri Türkiye’de şu an 40-50 TL olarak görebiliriz. Ama bunu sadece kitabın pahalı olması gibi değerlendirmemeliyiz. Kitap kadar fayda sağlayabilecek hiçbir şey yok. Atıyorum bir sosyal aktivite yaparsınız, ikinci gün keyfi azalır ama bir kitap bir insanın hayatını değiştirebilir. Ve bu da sadece 50 TL. Bana göre genel olarak kitaplar yine pahalı değil.” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTLER KAPANMASA DAHA ÇOK SATIŞIMIZ OLURDU”
Üniversitenin uzaktan eğitime geçmesiyle kitap satışlarında bir miktar düşüş yaşadıklarını ifade eden esnaf, “Üniversiteler kapanmasaydı burada daha çok kitap satılırdı. Üniversite kitapları ve romanlar daha çok satış sağlanırdı. Burada okuyan kesim memleketlerine döndü ama dışarıda okuyan kesim Konya'ya döndükten sonra kitap almıyor mesela. Böyle garip bir şey oldu” ifadelerine yer verdi.
KONYA’DA EN ÇOK HANGİ TÜR KİTAPLAR OKUNUYOR?
Konyalı vatandaşların en çok hangi kitap türlerini tercih ettiğini anlatan Özoğlu, “Konyalı yaşlı kesim yani yaşlı derken otuz beş, kırk, üzeri ve muhafazakâr büyümüş kesim genelde İslami kitapları, tasavvuf kitapları tercih ediyor. Kişi bazında olaya baktığımızda daha çok Hayati İnanç, Nurullah Genç gibi yazarlar tercih ediliyor. Yine Konyalı hanımlar ve muhafazakâr kesim Hakan Mengüç, Hikmet Ana tarz şeyleri seviyorlar. Ama şimdi bir de Konya'nın genç kitlesi var mesela, lise ve dışarıdan gelen üniversiteleri de Konyalıları dahil edecek olursak onların okuduğu tür ağırlık olarak edebiyat. Ve edebiyatta da bir nevi karamsar kitaplar tercih ediliyor. Mesela işte, Yu Hua’ dan Yaşamak, Martin Eden falan genelde sonu böyle kötü bitsin istiyorlar. Sonu ölümle intiharla sonuçlansın istiyorlar. Burada umut vadeden bir kitap önerdiğim zaman pek kabul etmiyorlar. Kabul ettirmem çok zor oluyor. Ve özellikle Konyalı liseli gençler felsefe ve psikolojiye yönlendirmem çok zor oluyor çünkü onlar basit metinler okumaya alışmış, basit okumak istiyor, beyni yormak istemiyor. Hani edebiyat okuyalım diyor, hikâye başlasın, elime bir kitabı aldığımda üç gün sonra o kitap bitsin istiyor. Kitabı derinlemesine, altını çizerek okuyayım, ikinci okuma yapıp başka bir kaynaktan araştırayım bunlar yok. Bunun zahmetine girmiyorlar. Bunun sebebi de sosyal medyaya bağlıyoruz. İnsanın algısını o kadar yıkmış ki aynı satır üç kere okuyunca kendini aptal sanıyor ve kitabı bırakıyor.” diyerek cümlelerini sonlandırdı.
- EDA NUR AKSOY