Konya'da bu tehlike şehir merkezine inecek mi?

Konya'da yer altı sularının çekilmesi ve toprağın çökmesiyle meydana gelen obruklar, vatandaşların korkulu rüyasına haline geldi. Konya'yı tehdit eden en büyük olay obruklar diyen Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan uyarılarda bulundu.

Konya’da son dönemlerde adından sıkça söz ettiren obruklar gündemden düşmüyor. Yeraltı suyunun çekilmesi ve toprağın çökmesiyle oluşan obrukların sayısı 630’u buldu.

Konya'da bu tehlike şehir merkezine inecek mi?

Uzmanlar obrukların, diğer doğal afetler gibi ne zaman, nerede, ne şekilde olacağının bilinmediğini açıkladı. Bugüne kadar herhangi bir can kaybı olmaması çok büyük bir şans diyen Arslan, Konya ilinde muhakkak önlem alma çalışmaları başlatılması gerektiğini vurguladı.

Konya'da bu tehlike şehir merkezine inecek mi?

‘KONYA'YI TEHDİT EDEN EN BÜYÜK OLAY OBRUKLAR’

Jeoloji Mühendisi Arslan, tarım arazilerinde ve meralarda sıkça görülen obruk oluşumuna sebep olan etkenleri şu ifadelerle açıkladı,

"Obruklara baktığımızda dağılım özellikle tarım arazilerinde veya meralarda ağırlıklı olarak görünmekte. Ama yer altı suyu çekildikçe obrukların oluşumunda üç ana faktör etkili. Bunlar; Bir litoloji zemin yapısı, ikincisi kırık fay hattı ve üçüncüsü de yer altı suyun çekilmesi. Yer altı suyun çekilmesi veya yer altı suyun aşağı yukarı statik ve dinamik hareketi obrukları tetiklemekte yer altı suları çekildikçe bu tarz obruklar yerleşim yerlerine doğru yavaş yavaş ilerlediğini gözlemleyebiliyoruz.” 

 

Konya'da bu tehlike şehir merkezine inecek mi?

Son olarak Konya’da risk taşıyan obruklar hakkında bilgi veren Arslan, obruklar için ciddi uyarılarda bulunarak, Obruklarla ilgili olarak muhakkak Konya ilinde önlem alma, risk azaltma çalışmaları yapılmasını, gerekli can ve mal güvenliği sağlanmasını vurguladı.

                                                                                                                                                                           HABER:GAYE TORUN

Özel Haber
Yorumlar 2
SÜLEYMAN 28 Temmuz 2024 04:18

SELAMÜN ALEYKÜM ALLAHIM korusun İnşaallah AMİN

Ahmet toprakkaya 27 Temmuz 2024 22:52

Bu ınsanlara az bile insanlar doğayı yok ederken çok iyi şimdi yapılan hataların karşılığını ödüyor kimsenin yaptığı hata yanına kalmayacak insan toprak su tamamını ben kullanayım diğer canlılara ne yaparsa yapsın nerde yaşar yuva yapılacak yer kalmadı malzeme kalmadı ihtiyacı giderecek su kalmadı keşke daha fazla olsun insanın önüne geçilmiyor

Bakmadan Geçme