Konya'da bu eğitim kurumundan LGS öğrencilerine tavsiyeler!
Gençlik Eğitim Kurumları Liselere Geçiş Sınavına (LGS) girecek olan öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin sınavda şu konulara dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.
Gençlik Eğitim Kurumları Liselere Geçiş Sınavına (LGS) girecek olan öğrencilere önerilerde bulundu. Öğrencilerin sınavda şu konulara dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.
Önerilerde şunlara yer verildi:
“Liselere Geçiş Sınavına (LGS) sayılı günler kaldı. Öğrenciler sınava sene boyunca hazırlanmış olsalar da bazı şeyleri göz ardı edebilmekteler ya da bazı hatalar yapabilmekteler. Sınavdan önceki son günlerde ve sınav esnasında yapmaları gerekenler neler hep birlikte göz atalım.
Öğrenciler; sınava yaklaşmışken soru çözümlerini branş denemesi, sayısal ve sözel oturum denemesi ya da genel deneme sınavı olarak devam ettirirlerse sınava yönelik geliştirdikleri stratejileri pekiştirme şansı bulurlar. Bu nedenle artık soru sayısı değil, gerçekleştirilen denemeler ve bu denemelerden sonra yapılan analizler bizim için çok daha önemli. Artık tekrarlar uzun soluklu değil; kısa, hızlı ve anahtar kelimelerle gerçekleştirilmelidir. Tamamen bilinmeyen konular yerine eksik konulara göz gezdirilmesi netlerin artmasına katkı sağlarken zamandan tasarrufu sağlar.
Öğrenciler, LGS’ye girmeden MEB tarafından yayımlanan sorulara mutlaka göz atmalı. Yaptıkları deneme sınavlarının yanı sıra MEB tarafından paylaşılan soruları görmek LGS’ de kendilerinden ne istendiği hakkında öğrencilere fikir verebilir, onları rahatlatabilir.
Zaman azaldıkça sınav kaygılarının artması normal ama bu zamana kadar girdikleri denemeler gibi LGS’ nin de sadece 8. Sınıf konularını içeren, aynı süre zarfında cevaplamaları gereken 90 sorudan ibaret bir sınav olduğunu düşünmek onları rahatlatacaktır. Sonuç değil, süreç odaklı yaklaşmak da onları rahatlatacak bir başka unsur.
Öğrenciyi ileriye taşıyacak şey motivasyonudur. İstikrarlı çalışma, kaygıyı yönetme, yüksek bir motivasyondan geçer. Sayılı gün kalmışken sınava dair olumsuz söylemlere kapılan öğrenci, motivasyonunu kolayca yitirebilir. Bu nedenle olumlu söylemlere ağırlık vermeli, kendine ve sınava dair inancını yüksek tutmalıdır.
Hayatına dair beslenme uyku gibi rutinleri devam ettirmeli ve keskin değişikliklerden uzak durmalıdır. Sınav yaklaştığı için sakatlık ve yaralanma yaşamamak adına fiziksel aktivitelerine bir süre ara verebilir ya da bu aktiviteleri daha dikkatli sürdürebilir.
Bu sene öğrenciler okulları haricinde bir sınav merkezinde sınava girecekler. Sınav günü bu merkeze ulaşma noktasında sıkıntı yaşamamak adına sınav giriş belgelerinde belirtilen bu merkezleri öncesinde ziyaret edebilirler.
Öğrenciler sınav anında dikkatinin dağıldığını hissettiğinde 20-30 saniyelik nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri ile dikkatini toparlayabilirler.
Sınav esnasında daha önceki deneme sınavlarında geliştirdiği stratejilerle ilerlemeliler. Daha önce ilerledikleri ders sıralamalarıyla ilerlemek, optiğe aynı aralıklarla işaretleme yapmak, öğrencinin sınav sürecini yönetmesini kolaylaştıracaktır.
Sınav esnasında soruları özenli okumak, paragraflarda önce soru kökünü okumak, uzun soruların tamamını okumaya üşenmemek, altı çizili ifadelere dikkat etmek, yapılamayan soruda soruyla inatlaşmadan ve vakit kaybetmeden bir sonraki soruya geçmek, sayısal derslerde işlemleri basamak basamak yazarak ilerlemek öğrencinin sınavda işini fazlasıyla kolaylaştıracaktır.
Son olarak sınav ölçütlerinin sadece bir değerlendirme ölçüsü olduğunu ve gerçek sizi tam olarak yansıtamayabileceğini unutmayın. Sınavdan sonra ne olursa olsun, sizinle gurur duyacağımızı unutmayın. Kendinize güvenin ve sınavda en iyi performansınızı sergileyin.” İfadelerine yer verildi.