• Haberler
  • Konya
  • Konya'da bir yıl içinde aynı noktada 2 deprem: Olağan olmayan durum ne? 

Konya'da bir yıl içinde aynı noktada 2 deprem: Olağan olmayan durum ne? 

Konya'da gece saatlerinde yaşanan 3.6 şiddetindeki depremle ilgili Hakimiyet.com'a açıklamalarda bulunan  Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkan'ı Şükrü Arslan, 3.6 şiddetinde ölçülen depremin olağan olduğunu ancak aynı noktaya 5 kilometre uzaklıktaki  bir yerde   geçen yıl 5 büyüklüğünde bir sarsıntısının olduğunu ve bu durumun olağan olmadığını belirtti.  Arslan, ayrıca araştırmanın da gerekliliğine değindi. 

Konya’da gece saat 24.54 sularında 3.6 şiddetinde bir deprem meydan geldi. Selçuklu ilçesinde oluşan deprem birçok noktada hissedildi. Yaşanan deprem sonrası, Hakimiyet.com’a açıklamalarda bulunan  Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkan’ı Şükrü Arslan, depremin 3.6 şiddetinde olduğu ancak 5 şiddetindeki bir deprem gibi hissedildiğini aktardı. 3.6 şiddetinde ölçülen depremin olağan olduğunu ancak aynı noktaya 5 kilometre uzaklıktaki bir yerde geçen yıl 5 büyüklüğünde bir sarsıntısının olduğunu ve bu durumun olağan olmadığını belirtti. 

Konya'da bir yıl içinde aynı noktada 2 deprem: Olağan olmayan durum ne? 

OLAĞAN OLMAYAN DURUM NE? 

Gece meydana gelen depremi değerlendiren  Jeoloji Mühendisi Şükrü Arslan, “Yukarı Pınarbaşı'nın kuzeyinde, Sarıcalar mevkiinde geçen yıl 5 büyüklüğünde deprem olan bölgeye yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olan bir yerde 3.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem Konya'nın yerel fayları dediğimiz, yerel faylar üzerinde, dinamikler üzerinde olan bir fay. 

Biz Konya fay zonu için veya Konya'nın yerel faylarında böyle üç, dört, beş büyüklüğünde potansiyel deprem beklediğimiz faylar bu faylar. O yüzden bu oluşumu olağan karşılıyoruz. Olağan olmayan veya da dikkatimizi çeken bir diğer husus ise geçen yıl beş büyüklüğünde yaşanan depremin hemen çok yakınında tekrar 3.6 büyüklüğünde bir deprem üretmesi bu durum üzerinde bir inceleme ve araştırma yapılması gerekiyor.” diye konuşarak araştırmanın gerekliliğine dikkat çekti. 

Konya'da bir yıl içinde aynı noktada 2 deprem: Olağan olmayan durum ne? 

“HATAY'DA OLANIN BİR BENZERİ BİZİM KONYA'MIZ İÇİN DE MÜMKÜN”

Konya Ovası’nda zeminin gevşek zemin olduğu ve oluşan depremlerin de şiddetle hissedildiğini söyleyen Arslan, 6 Şubat depremi gibi bir depremin Konya’da da olmasının olağan olduğunu ifade etti. Başkan Şükrü Arslan,  “Fakat Konya zemini gevşek zemin, ova zemini olmasından mütevellit 6 Şubat depreminde Maraş, Pazarcık'ta ve Elbistan'da yaşanan depremin yıkımının Hatay'da olanın bir benzeri bizim Konya'mız için de mümkün.

Nasıl mümkün? Konya ova zemin olmasından dolayı zemin büyütmesi gerçekleştiğinden dolayı Konya yerelindeki faylar değil ama Konya bölgesinde çevre illerdeki potansiyeli yüksek faylarda etkilenmesi daha muhtemel.

Bunu göz ardı edemeyiz. Peki bu faylar ne diyecek olursanız, bu faylar işte Kuzey'de bizim Afyon Sultan Dağı'ndan uzanıp Akşehir'e kadar uzanan Sultan Dağı Akşehir fayzonu, Aksaray merkezinden geçen Tuzgöl'ünü kesen Tuzgöl'ü fayzonu veya işte Kayseri tarafında bulunan Ecemiş fayzonu dediğimiz üç tane bölgesel fayzonu bulunmakta. Bunlar potansiyelleri yüksek. Yüksek inmede deprem üretebilirler.

Ve bunların üreteceği depremler de Konya'mızı etkileyebilir. Konya'nın şehir merkezi; gevşek, tutturulmamış, kötü bir zemin.  Yani depreme göre kötü bir zemin olmasından dolayı zemin büyütmesi yaşattığında biz 3.6 büyüklüğündeki bir depremi sanki 5 büyüklüğünde yakında olduğu için sanki 5 büyüklüğündeymiş gibi hissettik.” diye konuşarak sözlerini noktaladı. 

Özel Haber

Bakmadan Geçme