Konya'da Antik höyükteki 'Listra Kilisesi' gün yüzüne çıkarılıyor
Konya'da Hristiyanlığın önemli hac merkezlerinden kabul edilen Listra Antik Kenti'nde 30 mezar yapısı bulundu.
Konya'nın Meram ilçesinde, bu yıl kazı çalışmalarına başlanan Listra Antik Kenti'nde, üçte biri gün yüzüne çıkarılan klisenin çevresinde 30 mezar bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve Necmettin Erbekan Üniversitesi (NEÜ), Konya Büyükşehir Belediyesi ile Meram Belediyesi'nin desteğiyle yürütülen kazılar, Hatunsaray ve Botso mahallelerindeki antik höyükte gerçekleştiriliyor. Kazı başknalığını NEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu üstleniyor.
HRİSTİYANLIK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YER
Listra, Hristiyanlığın yayılmasında etkili olan Aziz Pavlus'un ziyaret ettiği ve mucizeler gösterdiği bir merkez olarak biliniyor.
Batılı sanat eserlerinde de yer bulan bu antik kentte, kaynaklarda bahsi geçen kilisenin bir kısmı ortaya çıkarıldı.
ZENGİN SÜSLEMELER VE MEZAR ALANLARI
Mimiroğlu, Listra'nın Roma döneminde "Likaonya" eyaletinin önemli şehirlerinden biri olduğunu belirterek, buranın hem dini hem de tarihi açıdan büyük önem taşıdığını ifade etti. Klisenin, altın yaldızlı mozaiklerle süslü duvarlarla ve renkli mermer zeminlere sahip olduğunu, zamanla değişime uğradığını söyledi.
Klisenin çevresinde ise üst üste inşa edilmiş yaklaşık 30 mezar bulundu.
KAZILAR DEVAM EDECEK
Kazı çalışmalarının ilk etabını tamamladıklarını belirten Mimiroğlu, hedeflerinin ilkbahar sonunda klisenin tamamen ortaya çıkarılması olduğunu dile getirdi.
Çalışmalar, Geleceğe Miras Projesi kapsamında destekleniyor.