Konya Aydınlar Ocağı'nda Kurucu ailesi konuşuldu
Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, bu haftaki Salı Sohbetleri'nde Konya'nın manevî önderleri olan Kurucu ailesini anlattı.
3 Şubat 2002’de vefat eden Ali Ulvi Kurucu, 5 Şubat 1960’ta vefat eden Mustafa Sabri Kurucu (Hacı Veyiszade) ve 8 Şubat 1995’te vefat eden Hacı Veyiszade’nin oğlu Mehmet Kurucu hakkında bilgiler veren Dr. Mustafa Güçlü,konuşmasına “Şubat ayı denince, akla Konya’nın manevî önderleri olan Mustafa Sabri Kurucu, Ali Ulvi Kurucu ve Mehmet Kurucu’nun Hakk’a yürüdükleri ay geliyor.Bu üç güzel aileyi anlatmadan önce Osmanlı’nın son dönemleri ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki zihniyet dönüşümünden kısacabahsetmeliyim. Ki, Kurucu ailesinin Konya’da yapmış olduğu hizmetler o zaman daha iyi anlaşılacak. Kelime ve kavramlar ile hizmetler o zaman yerli yerine oturmuş olacak” diye başladı.
Hacı Veyis Efendi’nin 1858’de Konya’nın Şatır Köyü’nde doğduğunu belirten Dr. Güçlü, “Şatır, padişahın, vezirin, komutanın silahlı ve atlı korumasına” denir. Velîzâdeler denen bir ailenin ve çiftçilik yapan Mustafa Efendi’nin oğlu olarak Veyis Şükrü isminde bir çocuk doğuyor. Konyalıların “Hacı Veyiszadeler” diye bildiği ailenin Hacı Veyis Şükrü Efendi o gün doğuyor. Bir-iki yıl sonra da Mehmet doğuyor. 1858 yılları Batılı emperyalist devletler tarafından Osmanlı’yı yıkmak için 100 planın devreye sokulduğu, Yahudilerin Filistin’de devlet kurmak istediği, bizim de teknik gelişmelerde Batı’ya ayak uyduramayışımız, aydınlarımızda Batı’ya hayranlığın oluştuğu, kendi kimliği ve değerlerinden utandıkları, Batı’yı kutsadıklarıyıllardır.” dedi.
Bir buçuk saat süren sohbetinde Dr. Güçlü, şair-yazar Ali Ulvi Kurucu’dan hatıralar anlattıktan sonra önümüzdeki hafta Salı Sohbetleri’nde Hacı Veyiszâde Mustafa Hocaefendi’nin hayatını ve hatıralarını dile getireceğini söyledi.
ŞENGÜL GÜRBÜZ