Konya Aydınlar Ocağı'nda İstiklal Marşı'nın Kabulü konuşuldu
Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, çevrimiçi olarak yayımlanan Salı Sohbetleri'nde, Millî Şâir Mehmet Âkif Ersoy'un yazdığı İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. yılı münasebetiyle dönemin şartlarını ve marşın nasıl yazıldığını anlattı.
Mehmet Âkif Anadolu Yollarında
Güçlü, “Maarif Vekili Dr. Rıza Nur, 500 Lira ödüllü milli marş yarışması açıyor. Bu yarışmaya 724 şiir geldiği söyleniyor. Ama orta yerde sekiz şiir dolaşıyor. Bana göre 30-40 şiir geldi. Hiç biri beğenilmedi. Öyle bir şiir olmalı ki, Milli Mücadelenin ruhunu ifade etmeli ve halkın milli ve dini duygularını da kapsayan bir şiir olması isteniyor. Hamdullah Suphi, bunu yazsa yazsa ancak Mehmet Akif yazar. Çanakkale’nin ruhunu en iyi nasıl Akif yansıtmış ise, Milli mücadele ruhunu da ancak o yansıtabilir diyor. Dönemin deve dişi adamları bu yarışmaya neden katılmadıklarına dair İnkılâp tarihçileri açıklık getirmeleri lâzım. Katılan şairlerin isimlerini şöyle: Kemalettin Kami, Mehmet Muhsin, İskender Haki, Muhiddin Baha Pars, Hüseyin Suat.Ödül vakıf ve diğer kurumlara verilecek denilince Mehmet Âkif’te yarışmaya katılır. İstiklâl Marşı’nı Taceddin dergâhında iki günde yazıyor. Daha sonra İstiklal Marşı için beste yarışması düzenleniyor. 24 besteciden rast makamında beste yapan Ali Rifat Çağatay’ın bestesi birinci geliyor.”
İstiklal Marşı’na sahip çıkalım
İstiklâl Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un cenazesine hiçbir resmi görevlinin katılmadığını ve sadece on bine yakın milliyetçi-vatanperver öğrencilerin katıldığını söyleyen Güçlü, cenazeye önderlik yapan 11 öğrenciye soruşturma açıldığını belirterek İstiklâl Marşı’nın yerine onun ayarında bir şiir yazılamadığını ifade etti. Güçlü, sözlerini şöyle tamamladı: “Milli mücadelenin ruhuna en uygun şiir Mehmet Akif’in yazdığı şiir. Anadolu halkı da bu şiiri benimsedi. İstiklal Marşı yazılmış ama ne safhalardan geçmiş, ne badireler atlatmış.. Dolayısıyla bize düşen emanete iyi sahip çıkmaktır. İstiklâl Marşı’nın ruhuna sahip yeni nesiller yetiştirerek Allah bu millete tekrar bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın temennisiyle 100.yılı da böyle idrak etmiş olalım.”