Konya Aydınlar Ocağı: Sömürü Kristof Kolomb'la başladı
Konya Aydınlar Ocağı'nın Selçuklu Salı Sohbetleri'nde Kızılderililerde Hak-Bâtıl Mücadelesi anlatıldı.
Programda konuşan Dr. Mustafa Güçlü, Batılıların 1500’lü yıllara yaklaşırken İslam dünyası ve Osmanlı’nın kıskacından kurtulmak için bir çıkış aradıklarını ve atılım yapmak istediklerini, Roma-Cermen İmparatorluğu’nun başında Kral Şarlken bulunduğunu dönemde Rönesans ile aydınlanmanın başladığını hatırlatarak “Bu aydınlanma sürecinde Avrupa’da birtakım maceraperest insanlar deniz aşırı ülkelere açıldılar. Bunlardan bir tanesi KristofKolomb, kralı ikna edip gemilerle Amerika’ya 1492’de gidip ilk ayak bastığı yer San Salvador.” dedi.Dr. Güçlü, şu ifadelere yer verdi:
“Maceraperestlerden birisi de Francisco Pizarro’dur. Francisco Pizarro, İnka medeniyetinin inkişaf bulduğu Peru-Bolivya bölgesini işgal edip yakıp yıkıyor. Pizarro, 1547’de sefil bir şekilde ölüyor. Orta Amerika’daki Maya ve Aztek medeniyetini yok eden ise HernandoCortes idi. Avrupalı beyaz adamın şiddet düşkünlüğünden haberdar olmayan yerli Kızılderililer onları sevinçle ve çiçekle karşılamış, ellerindeki altın yüklü hazinelerini açarak onlarla paylaşmak istemişler ancak beyaz sömürgeci güçlerin katliamı altında soykırıma uğramışlardır. Batının zenginliği ise sömürgelerden gelen altınlarladır.”
Sömürü KristofKolomb’la başladı
“Teknolojisi olmayan ama bir ahlâk ve etik değerler üzerine kurulmuş Amerikan uygarlığının Maya, Aztek, Olmek, İnkamedeniyetlerini, Vahşi Batı’nın, yâni Avrupa’nın başta İspanyollar olmak üzere sömürüşü ve katledişi başlangıçta böyle oluyor” diyen Güçlü, KristofKolomb ve keşifler ile ilgili eğitimde yer bulan bir soruyu cevaplandırırken şu bilgileri verdi: “Batı, orasını bize “‘Keşifler, bunlar dünya kâşifleri’ diye yutturuyor. Aslında 1492 sömürü ve emperyalizmin başladığı dönemdir. Batı, Endülüs ve Osmanlı’nın birikimlerinden faydalanarak bilimle ilerleyip teknolojik sahada yakaladığı gelişmeleri silah sanayine kaydırınca gücü yakaladı ve bunu kullandı. Biz geriledik, pozitif bilimleri kaldırdık. İlim ve teknikte Batı’yı yakalayamayınca çöküşe geçtik.”
Amerika’daki Kızılderililerin yüzde 90’ının katledildiğini ve bir kısmının da biyolojik silahla (çiçek virüslü battaniyeler dağıtarak) halledildiğini söyleyen Güçlü, Türklerin çiçek hastalığıyla ilk defa Balkanlar’da karşılaştıklarını ve bunun da şehirlerdeki kanalizasyondan etrafa yayılan virüs ve mikroplardan dolayı olduğunu belirtti.
ŞEYMA BIYIKLI