Konya atletizmi konuşuldu
Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER)'nindönem sonu son programında Yenigün Gazetesinde 2020-2022 tarihleri arasında tefrika edilen 'Konya Atletizm Tarihi'ni anlatan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, 'Atletizm kardeşliği pekiştiren sosyal bir olaydır' dedi.
EKMEĞİMİ ATLETİZM SAYESİNDE KAZANDIM
Tarihi gençliğinden beri sevdiğini ifade eden yazar Muzaffer Tulukcu, 1989’da yayınlanan Konya İl Spor Almanağı’nı göstererek “Konya atletizm tarihini yazarken bu almanaktan çok faydalandım. Bunlar üzerine biraz daha katkı yapmaya çalıştım. Bu tefrikayı kitaplaştırabilirsek gerçekten çok iyi olur. Geleceğe bir şey bırakmış oluruz. Ben ekmeğimi atletizm sayesinde kazandım. Ben buraya atletizm sayesinde geldim. Atletizm tarihini yazmam için bana haftada bir sayfa ayıran Yenigün Gazetesi sahibi Mustafa Arslan’a teşekkür ediyorum. Nail Bülbül abime de daraldığım zaman kör noktamı aydınlattığı için teşekkür ediyorum. Ayrıca zaman zaman yardım aldığım Ali Tunç ile bu yazıları bilgisayara geçiren Adnan Akova’ya teşekkür ediyorum.” dedi.
ATLETİZM KARDEŞİĞİ PEKİŞTİREN SOSYAL BİR OLAY
Konya’nın ata sporunun bisiklet olduğunu belirten Tulukcu, bu formayı giyen 100’ün üzerinde sporcu yetiştiğini belirterek “Benim araştırmalarıma göre ikinci spor dalının atletizm olduğu ortaya çıktı. Yeni sporcuları da kattığımızda atletizmde 80’ninüzerinde sporcunun yetiştiğini gördük. Atletizm açısından Konya’nın büyük bir artısı var. 1929’da İdmanyurdu Sahası yapıldı, 1950’de stadyumyapıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nde Atletizm Federasyonu 1922-23’te kuruldu. Biz atletizmi zevk için yapıyoruz. Madalya almak ve geçimimizi sağlamak için yapıyoruz. Onun için atletizmin kıymetini bilmemiz gerekir. Atletizm önemsenmesi gereken sosyal bir olay. Futbolda kulüplerarası inatlaşma ve taraftarlar arasında çekişme daha fazladır. Ama atletizmde öyle değil. Atletizm sporu kardeşliği de pekiştiriyor.” diye konuştu.
SPORCULAR: KAPALI ATLETİZM SALONU YAPILSIN
Dünya Ordulararası Atletizm Şampiyonaları’nın Türkiye’de ilk defa 1960’da Konya’da yapıldığını ve Sami Yavrucuk’ın o sene “Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü” olarak atandığını dile getiren Tulukcu, “Türkiye’de ilk defa müstakil atletizm sahası, 1963’te onun sayesinde yapıldı. Konya Askeri Lisesi, Konya Sanat okulu, Konya İmam Hatip okulu, Gazi Lisesi ve kolej önemli sporcular yetiştirdi. Eğitim seviyesi yönünden de atletizm ön planda idi” dedi. Atletizmde 20’nin üzerinde branş olduğunu ve Ereğli’nin atletizmde büyük fonksiyonu olduğuna dikkati çeken Tulukcu, il temsilcisi, antrenörler, okullar ve beden eğitimi öğretmenlerinin çok önemli olduğunu söyledi. AYNUR ÜNÜN