• Haberler
  • Konya
  • Konuk: bugün NBŞ ve kimyasal tatlandırıcılar piyasayı ele geçirdi

Konuk: bugün NBŞ ve kimyasal tatlandırıcılar piyasayı ele geçirdi

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı ve Torku'nun mimarı Recep Konuk, seçim çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor.

Konuk: bugün NBŞ ve kimyasal tatlandırıcılar piyasayı ele geçirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“NBŞ’CİLERİN VE KİMYASAL TATLANDIRICI İTHALATÇILARI MEVCUT YÖNETİM DEĞİŞMESİN DİYE DUA EDİYOR”
Başkan adayı Recep Konuk, tarla tarla gezerek çiftçilerle hasbihal ediyor. NBŞ’cilerin ve kimyasal tatlandırıcı ithalatçılarının muhtemelen mevcut yönetim değişmesin diye dua ettiklerini söyleyen Recep Konuk konuşmasını şöyle sürdürdü; “çünkü 3 senedir meydanı boş buldular istedikleri gibi at oynatıyorlar. Kayıt dışı nişasta bazlı şeker üretimi ve tüketimi zirve yapmış beyefendilerin haberi yok. Kimyasal tatlandırıcıların şekerli mamullerde kullanımı zirve yapmış beyefendilerin haberi yok. Ya da var da mücadele edecek cesaretleri yok. Bu kurumlar ne ihmali ne korkaklığı kaldırmaz. Bu kurumlarda bir ihmal, bir cesaret noksanlığı 20 yılda kazanılanı 3 günde rakiplerinize kaptırmanıza sebep olur. 
PANKOBİLİK ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı kimseden, kimsenin parasından korkmaz. Hiçbir lobi PANKOBİRLİK Başkanına geri adım attıramaz. Onun bir geri adımı yüzbinlerce pancar üreticisinin geri adım atması demektir.  NBŞ’nin kayıt dışı üretim ve tüketimi ile mücadele görevi Arıkören mahallesindeki Mehmet Ağa’nın değil Pankobirlik başkanının görevi, yapamayacaksan o koltukta oturmayacaksın. Bir kavgaya girdiysen yumruğunu sakınmayacaksın.  PANKOBİLİK Başkanı Ulusal bir kanala çıkıp “emin değilim ama”, “fevaran etmiyorum da” “yetkililer incelesi mi acaba” gibi çekingen ifadeler kullanamaz. PANKOBİRLİK Başkanı, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı rakamlar bu işi durdurun der, masaya yumruğunu vurur. O yumruk masaya inmezse şeker pancarı üreticisinin sofrasındaki ekmeği yani bizim ekmeğimizi ensemize vura vura uzanır alırlar. 

Konuk: bugün NBŞ ve kimyasal tatlandırıcılar piyasayı ele geçirdi

“BİZ NBŞ’CİLERİN ELİNDEN O PAZARI SÖKE SÖKE ALDIK”
Ben görevde değilim ama onların söyleyemediğini ben söylüyorum. Türkiye’nin nüfusu 2022’de 66,4 milyondu. Şeker kotası da 2 Milyon 458 Bin tondu. NBŞ’ler dahil. 2023’teki TÜİK verilerine göre nüfusumuz 83 Milyon 372 kişi oldu. Buna yaklaşık 5 milyonluk kayıtlı göçmeni, 1,5 milyonun üzerindeki ülkemizde sürekli ikamet eden yabancıları ve turistlerin günlük nüfusa etkisini eklediğimizde toplam nüfus kayıt dışı göçmenler dahil iddialara göre 100-105 milyonu buluyor, resmi kayıtlara göre ise 92-95 milyon arasında bir nüfus şeker tüketiyor. Ben en azından hesapladığımda bile yani 92 milyona göre toplam şeker kotamızı kıyasladığımızda bile kayıt dışı tüketimi ayan beyan görüyorum. Nüfus %39,2 artarken NBŞ dahil toplam şeker kotasındaki artış oranı %11,9’dur. Yani en düşük nüfus yükü üzerinden hesaplansa bile şeker kotasındaki kayıp yaklaşık %27’dir. Hesap basit, 2022’de 66,4 milyon nüfusa sahiptik. 2023’te Milletimizin beslenme rejimi değişmemiş, yeme içme alışkanlığında köklü bir değişiklik yok. Kaldı ki gelir seviyemiz artmış. Gelir seviyesindeki her yüzdelik dilimdeki artışın şeker tüketimini arttırdığı da bir gerçek.  Matematik yalan söylemez yaklaşık 740 Bin tonluk bir kayıt dışılıktan söz ediyoruz. Bu pancar üreticisinden kaçırılan kotadır. Pankobirlik Başkanı emin değilim diyemez. Feveran etmiyorum diyemez. Çünkü o kayıt dışı NBŞ ve tatlandırıcı kullanımının tarladaki karşılığı 4,8 milyon ton pancardır. Bu 4 milyon ton pancarın yaklaşık 800 Bin tonunu üretme hakkı da Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ortaklarınındır. 
Biz NBŞ’cilerin elinden o pazarı söke söke aldık. Olmadık iftiralara maruz kaldık, santim geri adım atmadık.

Konuk: bugün NBŞ ve kimyasal tatlandırıcılar piyasayı ele geçirdi

“BU ÜLKEDE EN AZ 740 BİN TON TONUN ÜZERİNDE PANCAR ŞEKERİ KARŞILIĞI NBŞ VE KİMYASAL TATLANDIRICI KAYIT DIŞI TÜKETİLİYOR”
Ben buradan söylüyorum herkes görevini yapsın bu ülkede en az 740 Bin ton tonun üzerinde pancar şekeri karşılığı NBŞ ve kimyasal tatlandırıcı kayıt dışı tüketiliyor. Pancar üreticisinin üretme hakkını kimse gasp edemez. Ben geliyorum o kotayı söke söke alırım, alacağım.
Otobüs geriye gidiyor derken kastım budur. Benim alıp getirdiğim kota ile üretici idare ede dursun, bizim kooperatifimizin kaybı 800 Bin ton pancar kotasıdır. Yani 2023 şeker pancarı alım fiyatları üzerinden Konya Çiftçisinin cebine girmesi gerekip girmeyen para yaklaşık 1 Buçuk Milyar Liradır. Üstelik bu Türk Şeker’in şeker pancarı alım fiyatıdır, Konya Şeker’in şeker pancarı alım fiyatı değildir.
Bu kaybı kim durduracak? Kayıt dışı tatlandırıcı ve NBŞ kullanımına kim dur diyecek? Bunların diyemeyeceği ortada. Demirden korkuyorlar ama trene binmişler. Pancar üreticisinin hakkını savunamayanlar gidecek, o mücadeleye ömrünü adamışlar gelecek.”
 

Bakmadan Geçme