Kitap Okumak: Kitap Okumaya Nereden Başlamalıyım?

Kitap okuyup hem kültürünü hem ilmini geliştirmek isteyen fakat okumaya başlayamayan birçok insan var.

Kitap Okumak: Kitap Okumaya Nereden Başlamalıyım?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kitap okumak zevkli olmanın yanı sıra herkesin bildiği birçok yararı vardır. Bu yararları maddeler halinde aşağıda listeledik ama onlara geçmeden önce özellikle çocukların gelişimine yarar sağlayan kitap okuma eylemi tabi ki de yetişkinlere de yarar sağladığını es geçmemek lazım. Bunun yanında özellikle yetişkinlerin günlük yaşamda stresin bol olduğu zamanlarda büyük anlamda yarar sağlayan kitaplarımız bir uyku uyumuş gibi de beyni dinlendirir. İnsanların pek bilinmeyen bu beyin antibiyotiği birçok anlamda beynimize yarar sağlar. Bu anlamda kitap okumak hem vücudumuzun hem de beynimizin dinlenmesini sağlar. Peki kitap okumaya nereden ve nasıl başlanmalı? Bunun sorusunu bir başlık altında toplamak daha doğru olacaktır.

Kitap okumanın yararları

Kitap okumanın yararlarını saymakla bitiremeyiz. Bilinen ya da bilinmeyen birçok yararı vardır kitap okumanın. Okulda, günlük hayatta ve daha birçok yerde zaten bize bunlar anlatıldı. Bu sebeple ben size bilinmeyen yönlerini sıralayarak anlatacağım.

  • Stresle baş edilebilir
  • Kelime hazinenizi genişletir
  • Yaratıcılığı geliştirir
  • Hayal gücümüzün sınırlarını zorlar
  • Empati kurma yeteneğimizi geliştirir
  • Hafızayı kuvvetlendirir

ve daha onca madde...

Nasıl Başlanır?

Kitap okumaya başlanabilmesi için ilk önce gerçekten bir tutku ve inançla başlanmalı. Aksi taktirde sadece küçük günübirlik bir hevesle başlanan hiçbir şeyin tamamlandığı görülmemiştir.

Bundan önce birkaç kitap okudum yahut bir Alışkanlığım vardı ve sonradan zamanım kalmadı gibi sorunlardan okuyamıyorum diyorsanız sizin sadece tekrar yenilenmesi gereken bir tutkuya ihtiyacınız var demektir. Bunun için sevdiğiniz bir kitabı yeniden okuyarak başlayabilirsiniz.

İkinci olarak eğer bundan önce hiçbir kitap okunmamış ise doğru kitap seçimi burada devreye girer. Doğru bir kitap seçimini nasıl yaptığınız önemlidir. Bir arkadaşınızın ya da başka bir kişinin tavsiye ettiği kitaplardan başlamak bazen işe yaramaya biliyor bunun için zevklerinizden yola çıkarak ilk okuyacağınız kitabı belirleyebilirsiniz.

Örneğin spor yapan ve maceracı bir kişiliğe sahip iseniz macera kitapları okuyabilirsiniz veya satranca ilgi duyuyorsanız bunu anlatan bir kitap okuyabilirsiniz. Buna benzen birçok örnek verilebilir. Yukarıda da dediğimiz gibi ilk okuyacağınız kitabı belirlerken hobilerden ya da zevklerinizden belirlemek hiç de zor bir şey değil.

Kitap okumaya kimin başladığı da göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Örneğin siz çocuğunuza mı kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsunuz yoksa kendinize mi? Siz kaç yaşındasınız? Gibi sorulara yanıt verdikten sonra kitap okuma alışkanlığı kazanmak çok daha kolay olacaktır. Özellikle 0-9 yaş arası hikaye ve masallar, 10-16 yaş arası roman 16-… yaş arası da istediği türden kitap okuyabilir. Bu yüzden yaşınız kitap okuma alışkanlığı kazanabilmeniz için önemli bir unsur.

Verdiğim örnekler sayesinde ve kendi deneyimlerimle bu işin üstesinden gelebileceğinize inanıyorum ve umarım gelebilirsiniz. Bunun yanından gerçekten kitap okumak istiyorsanız ve bu alışkanlığı kazanmak için elinizden geleni yapacaksanız bu sizin için çok kolay olacaktır. Benden bu kadar sevgilerle, kalın kitaplarla kalın...

 

Bakmadan Geçme