Kısa çalışmadan çıkana normalleşme teşviki var
Kısa çalışma mart ayı sonunda bitecek. Ancak kısa çalışmanın sonlanmasıyla işverenler normalleşme teşvikinden yararlanabilir. Verilen teşvik bir ay boyunca çalıştırılan her bir işçi için 1.341 liraya ulaşıyor.
Koronavirüs salgını süresince çalışma hayatının merkezinde yer alan kolaylaştırılmış şartlarla kısa çalışma uygulaması, mart ayı sonunda bitecek. Mart ayı içerisinde fesih yasağının da bitmesi bekleniyor. Ancak kısa çalışmanın sonlanmasıyla işverenler normalleşme teşvikinden yararlanabilecek. Kısa çalışmadaki işçinin normal çalışmaya dönmesi sonrası işverene altı aylık süre boyunca işçinin istihdam edildiği gün başına 44.71 TL'lik teşvik verilecek. Verilen teşvik miktarı bir ay boyunca çalıştırılan işçi için 1.341 TL'ye ulaşıyor ve işverenin asgari ücret üzerinden istihdam ettiği bir işçi için ödemesi gereken bütün prim miktarını kapsıyor.
İSTİHDAM KORUNACAK
Bu sayede kısa çalışmadan dönen işçilerin istihdamda kalması hedefleniyor. Kısa çalışmadan çıkan ve normal çalışmaya dönen işçinin istihdam edilmesi halinde uygulanan teşvikte ilave işçi şartı bulunmuyor. Bazı işyerlerinde bir yıla yakın bir süre boyunca kısa çalışma uygulanıyor. İşte bu işyerlerinde çalışanlara işe geri dönüşte iş sağlığı ve güvenliği kanunu uyarınca bilgi yenileme eğitimi verilmesi gerekiyor.
UZAKTAN ÇALIŞMA SÜREBİLİR
Kısa çalışma uygulamasının mart ayı sonrası bitiyor olması nedeniyle işyerlerinde bir arada bulunacak işçi sayısının artması söz konusu olabilir. Bu nedenle gerçekleşecek bulaşmaların engellenmesi amacıyla, salgın süresince uzaktan çalışmaya geçen ve verimli olan işçilerin marttan sonra da uzaktan çalışma şeklinde devam etmesi düşünülebilir. Bu nedenle kısa çalışma sonrası işyerlerine dönecek çalışanlarla görüşmeler yürütülüp iş sözleşmesinde gerekli düzenlemeler yapılarak iş görme biçimi belirli süreler veya tamamen uzaktan çalışma haline getirilebilir.
KIDEM TAZMİNATI HESABINA KATILIR
Kısa çalışma uygulamasının bitmesinden sonra, bazı işyerlerinin salgına yönelik tedbirler çerçevesinde kapalı olması nedeniyle iş kayıpları yaşanabilir. Kısa çalışmanın bitimiyle birlikte fesih yasağı da sona ererse kapalı olan işyerlerinde işçilerin işlerini kaybetmeleri söz konusu olacaktır. Bu durumda işverenlerin işçilere kıdem tazminatı ödemesi gerekiyor ve tazminatın hesabına işçinin kısa çalışmada olduğu sürenin de dahil edilmesi şart. Haber Merkezi