Kestanenin faydaları nelerdir?

Kestane, değerli bir meyve bitkisinin yanı sıra birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde de mükemmel bir araçtır.

Kestane çekirdeğinde nişasta, şeker, protein, yağ, organik (malik ve limon) asitler, vitaminler, enzimler bulunur. Kestane çekirdekleri taze olarak tüketilmesinin yanı sıra kavrulur, suda kaynatılır ve kavrulduktan sonra öğütülerek unla karıştırılarak şekerleme yapılır. Kestane ayrıca birçok ulusal yemeğin hazırlanmasında atıştırmalık olarak da kullanılmaktadır. Yaprakları glikozitler, pektin ve tanenler, K vitamini içerir. Odun, gövde kabuğu, sürgünler ve yapraklar yüzde 10-16 oranında tanen içerir.

Halk hekimliğinde kestane yaprakları, odun, gövde kabuğu ve sürgünlerden yapılan kaynatma veya infüzyon, büzücü, iltihap önleyici ve yanık önleyici bir ilaç olarak kullanılır. Aynı zamanda iç kanama için yaprak kaynatma veya infüzyonunun faydalı olduğu düşünülmektedir.

Üst solunum yolu hastalıklarında kuru meyve kaynatma ve yaprak infüzyonu, boğmacada ise taze yaprak infüzyonu kullanılır. Kronik dizanteri ve mesane iltihabında kurutulmuş çiçeklerin alkollü bir çözeltisi kullanılır.

Taze meyve çekirdeği varisli damarlar, akut ağrılı ve kronik tromboflebit, buzağılardaki trofik ülserler, arterit, atreskleroz, küçük kan damarlarının tromboembolisi için faydalıdır.

Halk hekimliğinde hamilelikte ve hemoroidal kanamalarda kızarmış meyveler kullanılmaktadır. Kestane çekirdeği zayıflamış vücut için faydalıdır. Aç karnına yenilerek antihelmintik olarak kullanılır.

Şeker hastalarına kestane tavsiye edilmez.

Özel Haber

Bakmadan Geçme