• Haberler
  • Güncel
  • Kasko Sigortasında Yeni Dönem: Elektrikli Araçlar için Özel Poliçeler

Kasko Sigortasında Yeni Dönem: Elektrikli Araçlar için Özel Poliçeler

Çevre dostu araçlar denildiği zaman akla gelen ilk araçlar artık büyük ölçüde elektrikli araçlar olmaktadır. Mevcut koşullarda hala elektrikli olmayan araçlar, trafikte büyük bir çoğunluğu oluştursa da yakın bir gelecekte elektrikli araçların bu durumu terse çevirmesi bekleniyor.

Kasko Sigortasında Yeni Dönem: Elektrikli Araçlar için Özel Poliçeler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre dostu araçlar denildiği zaman akla gelen ilk araçlar artık büyük ölçüde elektrikli araçlar olmaktadır. Mevcut koşullarda hala elektrikli olmayan araçlar, trafikte büyük bir çoğunluğu oluştursa da yakın bir gelecekte elektrikli araçların bu durumu terse çevirmesi bekleniyor. Çevre dostu bu araçların popülerlik kazanması pek çok sektörü de harekete geçirmiştir. Bu sektörlerden biri olan sigorta sektörü, geleceğin araçları olan elektrikli araçlara yönelik yeni aksiyonlar geliştirmiştir. Elektrikli araç kasko fiyatlarının oldukça uygun olması, bu konudaki ilgiyi daha da artırmaktadır.

Elektrikli araçlarınız için Kasko sigortası yaptırmak isteyenler, tıpkı normal araçlarda olduğu gibi standart teminatlarla ve ek teminatlarla karşılaşır. Kendi beklentilerinizi göz önünde bulundurarak en uygun poliçeyi oluşturabilirsiniz. Elektrikli araçlar için kasko sigorta sorgulama ve araştırma işlemlerini yoğunlaştıran kişiler, sigorta şirketlerinden bu konuda güncel bilgiler almaktadır. Kasko sigortalarında yeni bir dönem olarak kabul edilen elektrikli araç dönemini sizler için kısaca derledik.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA KASKO NELERİ KAPSIYOR?

Tüm dünyada sürdürülebilir olarak adlandırılan araçlar, ciddi bir yükseliş trendinde diyebiliriz. Elektrikli ya da hibrit araçlara yönelik ilgi her geçen yıl daha da artış göstermektedir. Artık pek çok otomobil üreticisi de önümüzdeki yıllarda üretim planlarını bu yöne doğru çekeceğini aktarmaktadır. Sigorta şirketleri Kasko kapsamındaki risklere karşı sunduğu güvencenin yanına elektrikli araçları da eklemeye başlamıştır. 

2035 yılına doğru dünya genelinde satılan araçların yarısının elektrikli araçlardan oluşması beklenmektedir. Dolayısıyla sigorta şirketlerine bu yönde gerçekleştirilecek başvurular da artacaktır. Elektrikli araç sigortalarının temel içerikleri klasik poliçelerden belli noktalarda ayrılır. Aynı değere sahip olan içten yanmalı araçlara kıyasla çok daha uygun fiyatlar karşılığında kasko yapılabilmektedir. Elektrikli araçlarda bilhassa bataryanın maliyeti ana kalemlerden biri olarak görülür. Öte yandan bataryanın ömrü, şarj edilme biçimi ve diğer aksesuarlar belirleyicidir. 

Türkiye Sigorta Birliği, zaman zaman gerçekleştirdiği duyurularla bu konuda güncel bilgiler sunmaktadır. Pilin eskimesi, azalıp yıpranması, pilin araçtan harici şekilde zarara uğraması ya da hatalı şarj gibi durumlar özel şartları oluşturabilir. Aynı şekilde yetkisiz servis bakımları da özel şartlara dahil edilebilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sunulan raporlardan sonra dizel araçlar tarafından salınan yoğun karbon, atmosferin dengesini ciddi ölçüde değiştirir. Bu nedenle elektrikli araçların üretimini teşvik eden politikalar geliştirilmiştir. Söz konusu araçlara dair oluşturulan özel kasko poliçeleri de bu yaklaşımın bir yansımasıdır. Elektrikli araçlar temel olarak benzinli ya da dizel araçlardan farklı şekilde, içten yanmalı motorun aksine elektrik motorlarından gücünü temin eden araçları ifade eder.

Hırsızlık, ufak onarım, çarpma, çarpılma gibi durumlarla beraber yol sırasında şarjın tükenmesi ve muafiyetsiz batarya benzeri teminatlar, bu araçlarda sürücülere büyük bir güven verir. Teminat kapsamı şirketten şirkete değişiklik göstermektedir. Bu nedenle elektrikli aracınızın ihtiyaçlarına ve elbette bütçenize göre ana ve ek teminatları değerlendirebilirsiniz. Lokavt, deprem, grev, kilit sistemlerinde değişim, cam değişimi, kişisel eşyaların korunması, akla gelen en önemli ek teminatlar arasındadır.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA KASKO YAPTIRIRKEN BUNLARA DİKKAT

Elektrikli araç kaskolarında teminatlar, tıpkı standart araç kaskoları gibi geniştir. Bu nedenle belli konulara sözleşme öncesinde dikkat etmek önemlidir. Batarya teminatı ile her türlü hasar durumunda maddi bir koruma sağlayabilirsiniz. Bataryanın bu tip araçların en önemli bileşenler arasında olduğu atlanmamalıdır. Böyle bir koruma sağlamak uzun vadede sürücülere ciddi bir tasarruf olanağı da yaratır. 

Bunun yanında mobil şarj ve yol yardım hizmetiyle de çok daha üst düzey bir koruma sağlayabilirsiniz. Poliçenize mobil şarj hizmeti ile beraber çekici hizmetini mutlaka dahil etmelisiniz. Öte yandan poliçe oluşturulurken şarj ekipmanlarının korunması konusunu da aynı ölçüde önemsemelisiniz. Güç kabloları alışık olmadığı bir alanda takıldığında araç soketi ya da doğruda kablo hasar alabilir. Söz konusu teminatla beraber bu alanda yaşanabilecek zararlara karşı aracınızı güvence altına almanız mümkündür. 
 

Bakmadan Geçme