Kardeşler arasındaki miras anlaşmazlıkları için yeni yol haritası!
Aile mirasının bölüşümünde, kardeşler arasındaki pay miktarlarıyla ilgili artan bir merak söz konusu. Mirasın dağıtımı, zaman zaman farklı oranlardaki hisselerle gerçekleştirilebiliyor. Miras hukuku kuralları, bu tür problemleri çözme yeteneğine sahip olmakla birlikte, uygulanmama durumu işleri tıkanıklığa sokabiliyor. Peki çıkış yolu nasıl bulunabilir? Detaylar haberimizde...
Kardeşlerin miras paylaşımlarındaki paylarının hangi oranlarda olabileceğini tespit etmek için önce mirasın hangi koşullarda paylaştırıldığına bakılır. Miras herhangi bir vasiyetname olmadan, herhangi bir çocuk mirastan reddedilmeden paylaştırılıyorsa bir kardeşin diğer kardeşten üstünlüğü olmayacaktır. Ancak miras paylaşımları farklı koşullarda yapılabilir. Buna ise tamamen miras bırakan karar veriyor.
MAHKEME KARARI
Bir kişi mirasından çocuklarının arasından birisinin daha fazla pay almasını isteyebilir. Bunu da resmi bir vasiyetname ile hüküm altına aldırabilir. Ancak çok önemli bir kurala uyulması gerekmektedir. Bir babanın mal varlığının tamamının yüzde 50’si çocukların saklı payıdır. Bu saklı payı miras bırakan öldükten sonra vasiyetname ile bile bir başkasına devredemez. Kalan yüzde 50’lik kısmı bir çocuğuna bırakan bir baba böylece kardeşler arasında farklı paylarla miras paylaştırabilir. Ancak bu oran diğer kardeşlerin saklı paylarına müdahale ederse miras paylaşımı mahkeme kararı ile vasiyetnamenin sonlandırılması ile bozulur.
OLAĞANÜSTÜ DURUM
Mirastan bazı çocuklar olağanüstü durumlarda herhangi bir pay alamazlar. Bu olağanüstü durum ise aile üyelerinden birisinin canına kast etmektir. Bu eylemi yapan kişi mirastan yasal olarak mahrum bırakılır. Bu şekilde eylemde bulunan bir çocuk mirastan pay alamazken diğer kardeşler mirası kendi aralarında paylaştırabilirler.