Karatay'dan uluslararası imza!

Konya'nın merkez Karatay İlçe Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlama projesi çerçevesinde 'SECAP Paydaş Çalıştayı' düzenlendi.

Karatay Belediyesi’nin, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı (SECAP) hazırlık çalışmaları çerçevesinde “SECAP Paydaş Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştayda, çevre ve enerji tüketimiyle ilgili önemli başlıklar masaya yatırıldı. Ayrıca, Litvanya Merkezi Proje Yönetim Ajansı (CPVA) ile bir iş birliği anlaşması imzalandı. 

Aziziye Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu, CPVA Türkiye proje ekip lideri Daiva Matonıene ve akademisyenler katıldı. Ekim Ayında Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlama projesini başlatan Karatay Belediyesi tarafından çalıştayda çalışma grubu eğitimleri, sera gazı envanter çalışmaları ve İklim Riskleri ve Kırılganlık Analizi çalışmalarına ilişkin konuşma yapıldı. Ayrıca Karatay Çevre ve İklim Çalışmaları, Karatay Sera Gazı Envanteri, İklim Riskleri Analizi Sonuçları, Azaltım Eylemleri ve Uyum Eylemleri gibi konular da detaylı şekilde ele alındı.

ÖNEMLİ ANLAŞMA İMZALANDI

Çalıştayda, Litvanya Merkezi Proje Yönetim Ajansı (CPVA) ile Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı'nın (SECAP) uygulanmasına yönelik finansal model fizibilite çalışması hazırlanması için işbirliği anlaşması imzalandı. Bu önemli anlaşma, Karatay Belediyesi, Litvanya Merkezi Proje Yönetim Ajansı arasında, EU4ETTR Projesi kapsamında işbirliğini resmileştirdi.

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI OLACAK

İmzalanan anlaşmayla Eylem, İklim ve Enerji için Belediye Başkanları Sözleşmesi Girişiminin (CoM) bölgede daha fazla benimsenmesi yoluyla Türkiye’de ve uluslararası alanda iklim değişikliğiyle mücadele edilecek ve enerji dönüşümü desteklenecek. Yine anlaşmayla sürdürülebilir enerji çözümlerinin geliştirilmesi, Finansal model oluşturulması, Uluslararası deneyimlerin paylaşılması ve belediye başkanlarının iklim hedeflerini gerçekleştirmesine destek olunması temin edilecek. Bu işbirliği, Türkiye ve Batı Balkanlar'da Belediye Başkanları Sözleşmesi'nin daha geniş bir şekilde benimsenmesini destekleyerek, iklim değişikliği ile mücadelede ve enerji dönüşümünde önemli bir kilometre taşı olacak.Karatay'dan uluslararası imza!

“AB'NİN İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARINA DİKKAT ÇEKTİ”

Çalıştayda CPVA Türkiye Proje Ekip Lideri Daiva Matonıene, Enerji Dönüşümü için AB: Batı Balkanlar ve Türkiye'deki Belediye Başkanları Sözleşmesi sunumunu yaptı. Matoniene, sunumda Avrupa Birliği’nin enerji kayıtlı ve Belediye Başkanları Sözleşmesi kapsamında sağlanan destekleri belirterek, Batı Balkanlar ve Türkiye’deki belediyeler için sürdürülebilirlik hedeflerine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Daiva Matoniene, yerel yönetimlerin enerjilerindeki rollerine dikkat çekerek, AB'nin bu bölgedeki iş birliği fırsatlarına dikkat çekti. Ayrıca, Belediye Başkanları Sözleşmesi'nin, yerel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadelede belediyelere yönelik öneriler ve kaynaklar hakkında konuştu.

“ÇALIŞMALARIMIZIN ANA SEBEBİ ORTAK BİR ZEMİN OLUŞTURMAK”

SECAP Paydaş Çalıştayı’nın önemine dikkat çeken Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ise sürdürülebilir gelecek için bir arada olduklarını ifade etti. Karatay Belediyesi'nin, Birleşmiş Milletler'in 17. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi doğrultusunda rapor sunan destekleyici belediyelerden birisi olduğuna dikkat çeken Kılca, “Bugün burada, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı çerçevesinde bir araya gelmiş bulunuyoruz. Hepimizin bildiği üzere, iklim değişikliği, dünya genelinde karşı karşıya olduğumuz en büyük tehditlerden biridir. Bu tehdit, sadece çevresel değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik boyutlarıyla da hayatımızı derinden etkilemektedir. Karatay Belediyesi olarak, bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu bilincinde olarak hareket ediyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın ana sebebi sürdürülebilir enerji çözümleri geliştirmek ve iklim değişikliği ile ilgili hazırlıklar yapmak için ortak bir zemin oluşturmak. Bu toplantı, geleceğimiz için atılacak adımları belirlemek ve ortak hedeflerimizi belirlemek adına kritik bir öneme sahip. Özellikle 17 başlık halinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik Birleşmiş Milletler’e Türkiye’de ilk raporu sunan belediyelerden birisiyiz. İnşallah 2030 yılına kadar birçok konuda çalışmalarımızı tamamlamış olacağız.” şeklinde konuştu.

“BURANIN ÇOK VERİMLİ TOPRAKLARI VAR”

Enerjide doğaya zarar vermeyen sürdürülebilir çözümler ürettiklerini söyleyen Hasan Kılca sözlerini şöyle devam ettirdi:

‘Konya’nın doğal mirasının korunması adına önemli bir sorumluluk üstlendik’ diyerek çevreyi koruma ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme noktasındaki kararlılıklarını aktardı. Kılca, “İklim değişikliği ve enerji gerekliliğinde belediye olarak tükettiğimiz enerjiden daha fazlasını güneş enerji santrallerimizden karşılıyoruz. Bu çalıştay özellikle Konya gibi büyük bir şehir için oldukça önemli. Çünkü buranın çok verimli toprakları var. Konya toprakları neredeyse Türkiye’nin tamamını besleyebilecek düzeyde verimliliğe ve büyüklüğe sahip. Onun için suyun, havanın ve toprağın korunması oldukça önemli. Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak bizim boynumuzun borcudur. Bu noktada tüm paydaşlarımızla birlikte daha yeşil, daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için gayret etmeye devam edeceğiz.”Karatay'dan uluslararası imza!

“KOP BÖLGESİNİN 8 İLİ CİDDİ MANADA ETKİLENİYOR”

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu ise sürdürülebilir enerji çözümleri üretme adına toplantının çok kıymetli olduğunun altını çizerek, sorunların doğru tespit ve çözüm önerilerini belirlemek adına yerel yönetimler ve katılımcılar arasında iş birliğinin büyük önem taşıdığını belirtti. Başkan Karakoyunlu, “Sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği konusu çok önemli. İkisi birbirini tamamlayıcı unsurlar. Dünyanın son 50 yılı insanların doğayı planlı kullanmamasından ötürü ciddi manada kirlenmiş durumda. Kaynakların verimsiz bir şekilde kullanıldığı bir dönemdeyiz. Bu dönem içerisinde ülkemiz de bu sorundan doğrudan etkilenen bir coğrafya içerisinde yer alıyor. Bu coğrafya içerisinde bölgemizde özellikle KOP bölgesinin 8 ili ciddi manada etkileniyor. Daha mikroya gittiğimizde Konya’nın ve özellikle de Karatay’ın bu iklim değişikliğinin sonuçlarından etkilendiğini görüyoruz. Bir eylem planıyla birlikte geleceğe yönelik bir rota belirlenmesi ve sorunların nerden kaynaklandığıyla ilgili alınacak aksiyonlar açısından bir planlama yapılması gerekiyor. Bu kapsamda bu toplantıyı çok kıymetli görüyorum ve bu çalıştayın bir paydaşı olmak bizim açımızdan çok kıymetli. Toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme