Karadeniz ülkeleri protokol imzaladı
Türkiye, Ukrayna, Bulgaristan ve Gürcistan'ın rüzgâr enerjisi alanında faaliyet gösteren dernek ve birlikleri, Karadeniz Ülkeleri Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Federasyonu adıyla bir çatı kuruluş oluşturmak için protokol imzaladı.
Protokol, Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı Marentech Expo’da kapsamında Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Derneği (DURED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak, Ukrayna Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkanı Andriy Konechenkov, Bulgaristan Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkanı Orlin Kalev ile Gürcistan Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkanı Tornike Bakhtrudize tarafından imzalandı.
DURED Başkanı Durak imza töreninin ardından Türkiye’nin karasal rüzgâr kurulumlarında önemli aşama kaydettiğini ve artık deniz üstü rüzgârdan bahsetmenin zamanının geldiğini söyledi.
Konferans ve protokolün asıl amacının da bu olduğunu vurgulayan Durak, Türkiye’nin yakın zamanda deniz üstü rüzgâr enerjisine yönelik bir hedef koyacağına inandığını ifade etti.
Konechenkov da Ukrayna’nın karasal ve deniz üstü rüzgâr enerjisinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Ülkedeki rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 2021 yılı itibarıyla 1,7 GW seviyesine ulaştığını aktaran Konechenkov, deniz üstünde ise teknik potansiyelin 250 GW seviyesinde bulunduğunu işaret etti.
Kalev ise Bulgaristan’da deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulumlarına ilişkin ilk adımları atmaya başladıklarını ve şu an yasal altyapı üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
İş dünyasının deniz üstü rüzgâr enerjisine bünyen bir ilgisi olduğuna değinen Kalev, “Bulgaristan’da işletmede olan rüzgâr santrallerinin çoğunluğunu temsil etmekteyiz ve komşu ülkelerle iş birliği yapmayı çok isteriz. Bölgemizde ciddi bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Gürcistan Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkanı Bakhtrudize, Gürcistan’ın Avrupa’ya göre rüzgâr enerjisini geliştirmede biraz geride kaldığını ancak piyasa açılımı ve destek mekanizmalarının hayata geçirilmesiyle önemli ölçüdeki karasal rüzgâr enerjisi projesinin hayata geçirilebileceğini kaydetti.