Kanserle mücadelenin ilk adımı nedir? Ne yapılması gerekir?
Kanserle mücadeleye farkındalık oluşturmak ve toplumu bilinçlendirmek için Doç. Dr. Mustafa Aydın açıklamalarda bulundu.
Kanserle mücadele için halkı bilinçlendirmek amacıyla 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda etkinlikler gerçekleştirildi. Sigaranın tüm dünyada kansere neden olduğun belirten Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Kanser, kişileri fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden derinden etkiler. Türkiye’deki kanser kaynaklı ölümlerin 4’ünden biri sigara kaynaklıdır. Bu sebeple sigarayı bırakmak bile başlı başına kanserden korunma yöntemidir denilebilir” ifadelerini kullandı.
8 milyondan fazla insanın tütün ürünü tüketimi yüzünden hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Aydın, “Türkiye’ye baktığımızda ise her yıl 100 bin kişi tütün kullanımından kaynaklı hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmektedir. Görüldüğü gibi sigara ve tütün mamullerine bağlı ölümler, dünya genelinde çok üst seviyelerdedir” dedi.
Ülkemizdeki kanser oranlarına da değinen Doç. Dr. Aydın, ülkemizde en fazla görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu belirterek “Akciğer kanseri, kanser ölümleri içinde en yaygın olanıdır. Akciğer kanserinin yüzde 80-90'nından sigara sorumludur. İyi olan şudur ki bu ölümlerin çoğu sigaranın zamanında bırakılması ile yüksek oranda önlenebilir. Kısaca toplumlar, sigaradan ve tütün ürünlerinden kurtulursa kanser vakalarının yüzde 90'ı önlenmiş olur” diyerek, sigarayı bırakmanın önemini vurguladı.
Sigara içenler erken yaşta hayatını kaybetmektedir
Yapılan araştırmalar sonucu sigaranın birçok kanser türünü tetiklediğini ve sigara kullananların kansere yakalanmasının diğer insanlara kıyasla çok daha yüksek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Şunu açık şekilde belirtmeliyim ki sigara kullananların yarısı eninde sonunda kanserden veya sigara kaynaklı diğer hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Ayrıca sigara kullanıcılarının dörtte biri orta 35-69 yaşları arasında hayatını kaybetmektedir” ifadelerini kullandı.