Kahve kalp sağlığını nasıl etkiliyor?

Kahvenin yararları ve riskleri arasındaki denge konusu uzmanların odak noktası olmaya devam ediyor.

Birçok araştırma düzenli kahve tüketiminin damar sağlığını desteklediğini ve bazı hastalıklara yakalanma riskini azalttığını gösteriyor.

Eylül ayında 'Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma' dergisinde yayınlanan bir araştırmada, günlük 200 ila 300 mg kafein tüketiminin (yaklaşık 2 ila 3 fincan kahve) diyabet, koroner kalp hastalığı ve felç riskini azalttığı söyleniyor. Ayrıca araştırmaya göre, orta düzeyde kafein tüketimi, kardiyometabolik hastalıklara yakalanma riskini yüzde 40-48 oranında azaltıyor. Kafein insülin duyarlılığını artırıyor ve yağ metabolizmasını iyileştiriyor.

Dergide yayınlanan bir başka araştırmada ise kahve ve kakao gibi kafein kaynaklarının kan damarı sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceği belirtiliyor. Dolayısıyla kafeinin olumlu etkilerinin yanı sıra aşırı tüketimi ciddi risklere de neden olabiliyor.

Ağustos ayında Hindistan'da düzenlenen ACC Asia 2024 konferansında sunulan bir araştırma, haftanın en az beş günü yüksek miktarda kafein tüketen kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinin arttığını belirledi. Günde 400 mg'dan fazla kafein (yaklaşık dört fincan kahve) tüketen kişilerde kan basıncında ve kalp atış hızında artış görüldü.

Journal of Stroke dergisinde Eylül ayında yayınlanan bir araştırma ise, günde dört fincandan fazla kahve içmenin felç riskini yüzde 37 artırdığını ortaya çıkardı. Orta derecede kahve tüketimi böyle bir riskle bağlantılı değildir.

Sonuçta kahvenin kalp sağlığına iyi gelip gelmediği tüketime bağlıdır. Orta düzeyde kafein tüketiminin sağlık açısından olumlu etkileri olmasına rağmen yüksek dozları riskleri artırmaktadır. Önerilen miktar günde 200-300 mg ile sınırlandırılmalıdır.

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
Özel Haber

Bakmadan Geçme