• Haberler
  • Konya
  • Kağnıcı: 'Düzenleme tekrar gözden geçirilmeli'

Kağnıcı: 'Düzenleme tekrar gözden geçirilmeli'

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan ve 11 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'teki düzenlemenin sanayicileri mağdur edeceğini dile getirdi.

Kağnıcı: 'Düzenleme tekrar gözden geçirilmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

EPDK tarafından hazırlanan 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'teki düzenlemenin sanayici ve yatırımcıları mağdur edeceğini söyleyen MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, “Düzenlemenin 12.05.2019 tarihinden itibaren çağrı mektubu almaya hak kazanan yatırımları kapsayacak olması, herhangi bir hazırlığı olmaksızın özellikle finansman kullanan ve borçlanan tüm yatırımcılara altından kalkılamayacak bir yük getirmiştir. Bu noktada çözüm önerisi olarak aşağıdaki hususların dikkate alınarak düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesini hassaten talep etmekteyiz” dedi.

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan ve 11 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'teki düzenlemenin sanayicileri mağdur edeceğini dile getirdi.


‘ENERJİDEKİ YATIRIMLARDA ÖNEMLİ ARTIŞ YAŞANDI’


Son dönemde Türkiye’nin yenilenebilir enerji özelinde olmak üzere enerji alanında yaptığı yatırımlardaki önemli artışın dikkat çekici olduğunu söyleyen Başkan Kağnıcı, “Temmuz 2022 sonu itibariyle 101.814 MW (megavat)’a ulaşan toplam kurulu gücümüz 3 yıl öncesine göre %10’un üzerinde artış kaydetmiştir. Özellikle COVID-19 pandemi döneminde dünyada enerji arz ve talebinde önemli bozulmalar yaşanmasına rağmen, istikrarlı biçimde gelişen bu güç artışı son derece sevindiricidir. Kurulu gücümüzün içinde artık önemli bir pay edinen güneş santralleri, Temmuz 2022 itibariyle toplam güç içinde 8.658 MW’lık seviyeye ulaşmış, böylece Bakanlığımız tarafından daha önce açıklanan 2023 hedefine şimdiden ulaşılması sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.


 ‘SANAYİCİLERİMİZ GÜNEŞ PANELİNE YATIRIM YAPTI’


Başkan Kağnıcı, “Devletimiz tarafından gösterilen hedefe erişilmesinde son derece önemli rol oynayan yatırımcı ve sanayicilerimiz ihtiyaçları olan elektriği daha fazla yenilenebilir kaynaktan karşılamanın yollarını aramışlar, bu doğrultuda oluşan yasal çerçevedeki fırsatları da değerlendirmişlerdir. Lisanssız kapsamda hayata geçirilen santraller ise 8.000 MW güce erişerek bu hedefe önemli miktarda katkı sağlamışlardır. 10 Mayıs 2019’da yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı “bu tesislerden üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için EPDK tarafından ilan edilen kendi abone grubuna ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli, tesisin işletmeye giriş tarihinden itibaren on yıl süre ile uygulanır.” Hükmünü getirmiştir. Doğal olarak yatırımcı ve sanayicilerimiz kendi ihtiyaçlarını karşılamakla birlikte, imkânları doğrultusunda ve çatılarının müsaade ettiği ölçüde ihtiyaçlarının üzerinde güneş paneli tesis ederek, bu hükme uygun davranmış ve yatırım yapmışlardır. 2019 yaz döneminden bu yana yaklaşık 2.500 MW’lık güç, bu yöntemle tesis edilerek devreye girmiştir” dedi.


‘ALTINDAN KALKAMAYACAKLARI BİR YÜK OLDU’


Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile önemli bir değişiklik yapıldığına ve herhangi bir hazırlığı olmaksızın özellikle finansman kullanan ve borçlanan tüm yatırımcılara altından kalkılamayacak bir yük yüklendiğini kaydeden Başkan Kağnıcı, “Yıllık ortalama 3.500.000 MWh (megavat saat) elektrik üretimi gerçekleştirerek, ülkemizin cari açığına yaklaşık 7 milyar TL’lik katkı sağlayan bu tesisler için 11 Ağustos Çarşamba günü revize edilerek Resmi Gazete’de yayınlanan Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile önemli bir değişiklik yapılmıştır. Değişiklik kapsamında ihtiyaç fazlası olarak üretilen elektrik enerjisinin çok büyük bir kısmı satın alınmayacak ve bedelsiz biçimde şebekeye verilecektir. Düzenlemenin 12.05.2019 tarihinden itibaren çağrı mektubu almaya hak kazanan yatırımları kapsayacak olması, herhangi bir hazırlığı olmaksızın özellikle finansman kullanan ve borçlanan tüm yatırımcılara altından kalkılamayacak bir yük yüklemiştir. Mayıs 2019’da yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ve Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği şartlarına uygun biçimde tesis edilen, bunun akabinde başta elektrik dağıtım şirketleri ve TEDAŞ olmak üzere birçok kontrol mekanizmasından geçirilerek resmi olarak devreye alınan bu tesisler için önemli bir mağduriyet söz konusu olmuştur. Özellikle sanayicilerimiz finansal yapılarında meydana gelecek bu bozulma nedeniyle, hem iş hacmi hem de istihdam konusunda gerileme yaşayacak, bazı üreticilerimiz için iflasa sürüklenmenin önü açılmış olacaktır” şeklinde konuştu.


‘DEVLETİMİZİN SAĞDUYUSUNA İHTİYACIMIZ VAR’


Düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesini ve çözüm önerilerini vurgulayan Başkan Kağnıcı, “Bu noktada çözüm önerisi olarak aşağıdaki hususların dikkate alınarak düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesini hassaten talep etmekte ve mağduriyetlerin giderilmesi için devletimizin sağduyusuna ihtiyaç duyulduğunu vurgulamak isteriz. 1. Yapılan düzenlemenin 2022 yılında belirli bir tarihten sonra çağrı mektubu almaya hak kazananlar için uygulamaya konması. 2. İhtiyaç fazlası üretimin şebekeye satış imkânı ile birlikte her bir tesisten makul seviyedeki bir kesintinin yapılarak şebekeye bedelsiz olarak verilmesi. Bu bedelsiz üretimin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılarak, sosyal bir sorumluluğun yerine getirilmiş olması. 3. Kademeli bir geçiş planı ile 2022 yılı için herhangi bir kesinti yapılmaksızın ihtiyaç fazlası enerjinin şebekeye satışına devam edilmesi, 2023 yılından itibaren her yıl ihtiyaç fazlası enerjinin %25’inin satışa konu edilmemesi. 4. Teamüllere aykırı biçimde hiçbir tüketim olmaksızın, araziye kurulumu yapılan ve ihtiyaç fazlası enerjinin neredeyse kurulu gücün %99’una denk geldiği tesislerin belirlenerek, bu tesisler için ayrı bir yaptırım getirilmesi, bunun dışında kalan özellikle çatı üstü tesisler için eski hükümlerin devam ettirilmesi. 5. Lisanssız kapsamda kurulan tesislerden üretilen enerjinin serbest ticarete konu edilerek, ihtiyaç fazlası elektriğin aynı dağıtım bölgesinde ikili anlaşmalarla satışının en azından belli bir süre için düzenleme altına alınması. 6. İhtiyaç fazlası elektriğin şebekeye, tarifelerdeki aktif enerji bedeli üzerinden %20 indirim ile satılabilmesinin önünün açılması. 7. Tüketimin iki katını geçen ihtiyaç fazlası elektik için şebekeye satışın 5 yıl ile sınırlandırılması” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

Bakmadan Geçme