K vitamininin inanılmaz faydaları

K vitamini vücudumuzun sağlığı için gerekli olan temel vitaminlerden biridir. K vitamini eksikliği kanamaya, kemik zayıflığına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

K vitamini vücudumuzun normal işleyişi için gerekli bir vitamindir. Kan pıhtılaşmasında ve kemik mineralizasyonunda önemli rol oynayan, yağda çözünen bir vitamindir. Bu madde ilk olarak 1935 yılında Danimarkalı biyokimyacı Henrik Dam tarafından izole edildi. Doğada iki türü mvcuttur: K1 vitamini (filokinon) ve K2 vitamini (menakinon).

K1 Vitamini, çoğunlukla bitki bazlı ürünlerde bulunur. Ispanak, brokoli, lahana, kırmızı lahana ve yeşil yapraklı sebzeler K1 vitamini açısından zengindir. K1 vitamini ayrıca marul, havuç, pancar, domates ve biber gibi diğer sebzelerde de bulunur. K2 vitamini bazı fermente gıdalarda mevcuttur. Yumurta ve peynir gibi yiyecekler K2 vitamininin en iyi kaynakları olarak kabul edilir. Yoğurt ve kefir gibi fermente gıdalar da K2 vitamini açısından zengindir.

K vitamini eksikliği kanamaya, kemik zayıflığına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu vitaminin eksikliği sonucu kişilerde en ufak bir çizik veya kesik bile ciddi kanamalara neden olur. K vitamini eksikliği de osteoporoza neden olur.

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme