JASAT sahte ilanlarla 20 milyon lira vurgun yapan çeteyi çökertti
Denizli'de sosyal medya üzerinden sahte ilanlar vererek dolandırıcılık yapan suç örgütü JASAT'ın düzenlediği operasyon ile çökertildi.
Sosyal medyada sahte hesaplar veya şifreleri çalınmış gerçek kişi hesapları üzerinden Türkiye genelinde yerel alım ve satım sayfalarında römork, konteynır, su deposu, kiralık ev gibi ilanlar veren çete üyeleri yurt genelinde çok sayıda vatandaşı mağdur etti. Şahıslar, ilanlarına dönüş yapan vatandaşlardan kaparo adı altında para aldılar fakat, ilandaki ürünleri göndermediler. Yapılan ihbarlar üzerine Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) düğmeye bastı. JASAT timi 8 ay boyunca şüphelileri fiziki ve teknik takibe aldı. Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında şüphelilerin 62 ilde 155 kişiyi yaklaşık 20 milyon lira mağdur ettiği tespit edildi.
JASAT timlerince yapılan çalışmalar neticesinde suç örgütünün Denizli, Afyonkarahisar, Mersin, Aydın, Adana ve Diyarbakır illerinden 74 şüpheliden oluştuğu öğrenildi. 400 jandarma personelinin katılımıyla birlikte Denizli merkezli 7 ilde eşzamanlı operasyon yapıldı. Operasyon çerçevesinde örgüt üyesi olduğu tespit edilen 74 şüpheliden 66’sı yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonlarda adreslerinde bulunamayan 8 şüphelinin ise yakalanması için çalışmaların devam ettiği bildirildi. Örgüt üyelerinin vücudunda bulunan darp izleri JASAT timlerinin dikkatinden kaçmadı. Bazı örgüt üyelerinin vücutlarının farklı noktalarındaki darp izlerinin ise verilen talimatları eksik veya yerine getirilmemesi sebebiyle yapılan işkence sonucu oluştuğu ortaya çıktı.
İçişleri Bakanı ali Yerlikaya sosyal medya hesabı üzerinden “6 ayrı suç örgütü çökertildi” şeklinde açıklamada bulundu. Bakan Yerlikaya’nı paylaşımda “Kahramanmaraş’ta Muhammed Kaya, Mersin’de Hasan Sağsız, Denizli’de Niyazi Dönmez, Antalya’da Mustafa Akel, Gaziantep’te Ümit Öge ve İstanbul’da Turgut Yalçın’ın elebaşlığını yaptığı 6 ayrı organize suç örgütü jandarma tarafından planlı ve projeli olarak yapılan “KUYU-34” ve “KUYU-35” operasyonlarında çökertildi” ifadelerine yer verildi.
Suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmak, nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması suçlarından gözaltına alınan 66 şüpheli, jandarmada tamamlanan işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin jandarma komandolarca yoğun güvenlik tedbirleri çerçevesinde adliye girişleri ise dikkatlerden kaçmadı. 30 şüpheli ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılırken, 5 şahıs ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. 31 şahıs ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.