• Haberler
  • Konya
  • İYİ Partili Yokuş: Çiftçinin iktidardan alacağı 200 milyar lirayı geçti

İYİ Partili Yokuş: Çiftçinin iktidardan alacağı 200 milyar lirayı geçti

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, artan girdi girdi maliyetleri yüzünden üretim yapmakta zorlanan çiftçilerin sorularını TBMM'de gündeme getirdi.

İYİ Partili Yokuş: Çiftçinin iktidardan alacağı 200 milyar lirayı geçti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım Kanunu'yla belirlenen Gayrisafi Millî Hasılanın en az yüzde 1'i oranında olması gereken tarımsal desteklerin bugüne kadar yarısının bile AK Parti iktidarı tarafından ödenmediğini söyleyen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “2006 yılından bu yana çiftçimizin iktidardan toplam alacağı 200 milyar Türk lirasını geçti. Bu destekleri vermediğiniz için bugün çiftçilerimiz perişandır” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, artan girdi girdi maliyetleri yüzünden üretim yapmakta zorlanan çiftçilerin sorularını TBMM’de gündeme getirdi.

 

“2022 YILI 2021 YILINDAN DAHA ZOR GEÇECEK”

AK Parti iktidarının plansız tarım ve besicilik politikaları yüzünden Türkiye’nin ithalata bağımlı hale geldiğini söyleyen Yokuş, “Ülkemizin tarımı can çekişiyor. Çiftçilerimiz, besicilerimiz ekonomik sıkıntıların içinde bir çıkış yolu arıyorlar. İktidarın plansız tarım ve besicilik politikası ise Türkiye'yi ithalata bağımlı hâle getirmiş durumda. Gübreye, tohuma, hayvan yemine gelen zamlar üretimi zorlaştırıyor. Çiftçilerimizin büyük bir bölümü tarlasını ekemeyeceğini, besicilerimiz ise hayvanlarını kestirmek zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Üzülerek söylemek isterim ki, 2022 yılı 2021 yılından daha zor geçecek hem çiftçilerimiz için hem halkımız için” dedi.

 

“ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 80’İ DAP GÜBRESİ ATAMADI”

“Çiftçimizin bahar dönemi gübre atımından evvel desteklenmesi şarttır” diyen Fahrettin Yokuş, şöyle devam etti:

“Eğer çiftçimiz, besicimiz desteklenmezse ve onları kaderine terk ederseniz bu yıl başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarındaki fahiş artışlarla karşı karşıya kalacağımız aşikârdır. Geçen yıl Ocak ayında üre gübresinin tonu 2.740 TL idi, bugün bu fiyat 14 bin lirayı geçti. Mazotun litresi geçen yıl 7 liraydı, bu yıl katlandı, 14 liraya o da vardı. Allah aşkına, traktörüne koyduğu mazota 2 kat zam gelen, gübresine 5 6 kat zam gelen çiftçimiz toprağını nasıl eksin? Size çok hazin bir durumdan bahsetmek istiyorum, bugün Konya'mızda çiftçilerimizin yüzde 80'i arazisine DAP gübresini atamadı, kullanamadı. Topraklarımız ekildi ancak önümüz bahar yani üre gübresi kullanmak şart. Üre gübresinin tonu 14 bin lirayı aştı; dönümüne 25 kilogram gübre atan çiftçi, belki 10 kilogram bile atamayacak. Üre gübresi gerektiği kadar kullanılmayınca mahsulde "kardeşleme" dediğimiz gelişim ve boy uzaması olmayacak. Daha acısı, bu süreçlerden sonra atılan can gübresi son iki yıldır doğru dürüst kullanılmıyor; CAN gübresi kullanılamayan tarladan kaliteli ürün alamazsınız. Tabiri caizse, tavuğa yem olarak atamayacağınız mahsulü insanımızın önüne un olarak getireceksiniz”

 

“ÇİFTÇİNİN İKTİDARDAN ALACAĞI 200 MİLYAT TL’Yİ GEÇTİ”

Tarım Kanunu'yla belirlenen Gayrisafi Millî Hasılanın en az yüzde 1'i oranında olması gereken tarımsal desteklerin bugüne kadar yarısının bile AKP iktidarı tarafından ödenmediğini söyleyen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “2006 yılından bu yana çiftçimizin iktidardan toplam alacağı 200 milyar Türk lirasını geçti. Bu destekleri vermediğiniz için bugün çiftçilerimiz perişandır. Bakınız, siz çiftçilerimizin yasal hakkını vermezken Çin, Rusya, Hindistan, ABD gibi dünyanın en büyük tarım alanlarına sahip olan ülkelerde gübre, yıllık sabit fiyat garantisiyle veriliyor; bu ülkelerde gübre fiyatları devlet tarafından sübvanse ediliyor. Ülkemizde ise gübre fiyatları dövizle yarışır şekilde, füze hızıyla artmaktadır; buna bir an önce ‘dur’ demeliyiz. Acilen, gübre fiyatlarının yüzde 50 oranındaki tutarı bütçeden karşılanacak şekilde bir düzenleme yapınız ki çiftçilerimiz üre ve CAN gübresini ekim alanlarına yeterli miktarda kullanabilsin” ifadelerini kullandı.

 

“ÇİFTÇİMİZE DESTEK ÇOK GÖRÜLDÜ”

Çiftçilerin tarımda kullandığı akaryakıt ve elektrik maliyetlerinin yarı yarıya düşürülmesi gerektiğini kaydeden Yokuş, şunları söyledi:

“Ocak 2022 yılı itibarıyla akaryakıt fiyatları başta olmak üzere elektrik ve doğal gaza fahiş oranlarda artışlar yapılmıştır. Bu zamların tüm vatandaşlarımızın bütçesine ağır bir yük getireceği aşikârdır. Çiftçilerimiz özellikle akaryakıt ve elektrik girdileri yüzünden daha da büyük mağduriyetler yaşayacaktır. Bu nedenle, çiftçilerimizin tarımda kullandığı akaryakıt ve elektrik maliyetlerinin de yarı yarıya düşürülmesi gerekmektedir. Pandemi sürecinde pek çok sosyal kesime, yeterli olmasa da, bazı destekler sağlanmıştır, ancak bu destekler çiftçimize ve besicilerimize çok görülmüştür. Acilen çiftçi ve besicilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi borçları başta olmak üzere, bankalara olan borçları yeniden yapılandırılmalı, faizler kaldırılmalı, borç ödemeleri ise en az üç dört yıla yayılmalıdır. Üreticilerimiz yaşamış oldukları bağ, bahçe, tarla ve traktör hacizlerinden mutlaka kurtarılmalıdır; bu utançtan kurtarmalıyız. Bilindiği gibi, çiftçilerimizin 2022 yılı BAĞ-KUR primleri yüzde 45 oranında artarak 1.668 TL olmuştur. Çiftçilerimizin büyük bir bölümünün aylık 1.668 TL BAĞ-KUR primi ödemesi mümkün değildir. Gerçekten, üreticilerin emeğine saygınız varsa prim ödeme gün sayısını ayda on beş güne indiririz”

 

Bakmadan Geçme