• Haberler
  • Ekonomi
  • İslam Memiş'ten dolar ve altın için önemli açıklama: Tüm her şey buna bağlı

İslam Memiş'ten dolar ve altın için önemli açıklama: Tüm her şey buna bağlı

İslam Memiş, açıklanacak kritik veriye dikkat çekerek, altın ve dolar sahiplerini 1 gün kala uyardı. Aman dikkat...

İslam Memiş'ten dolar ve altın için önemli açıklama: Tüm her şey buna bağlı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yatırımcıların güvenli limanı altın, bir süredir stabil bir performans sergiliyor olsa da, uzmanlar yaşananların "fırtına öncesi sessizlik" olduğunu ifade etmekte.

Altının uluslararası piyasalardaki değerini en çok etkileyen göstergelerden biri olan ABD ekonomik verilerinde gözler çarşamba gününe çevrilmiş durumda. Son olarak yüzde 4 civarlarında açıklanan ABD enflasyonunun, çarşamba günü 3.2 seviyelerine düşmesi beklenirken, bu düşüşün yaşanması halinde ekonomistler, dolar endeksinde bir geri çekilme ve altın fiyatlarında yükseliş yaşanmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

ENFLASYON VERİSİ AÇIKLANACAK

Türkiye'de altın denilince akla ilk gelen isimler arasında yer alan İslam Memiş, yatırımcıların kaderini belirleyen çarşamba gününe yönelik şu uyarılarda bulundu:

"Çarşamba günü küresel piyasalar için çok önemli bir gün olacak çünkü her ayın ikinci haftasında paylaşılan ABD enflasyon verisi, bu ay çok daha önemli olacak. Çarşamba günü saat 15.30'da duyurulacak verinin yüzde 3.2 seviyelerinde, hatta yüzde 3'e kadar düşebileceğini bekliyorum.

Geçtiğimiz ay yüzde 4 oranında bir enflasyon açıklanmıştı, elbette FED'in faiz artırım kararlarında en önemli gösterge açıklanacak enflasyon oranları. Eğer ekonomi yeterli soğumaya seviyesine gelirse, yani enflasyonda anlamlı bir düşüş gözlenirse FED, faiz artırmaktan kaçınacaktır. ABD Merkez Bankası cephesinden yeni bir faiz kararının çıkmaması ise otomatik olarak altında yükselişin, dolar endeksinde ise düşüşün habercisi olacaktır.

Fakat bu yükselişler ve beraberinde yaşanacak geri çekilmelerin çok marjinal olmayacağını hatırlatmakta fayda var. Gün içerisinde 1912-1928 dolar bant aralığında gidip gelen altının ilk aşamada 1960 direnç noktasında tıkanması, destek seviyesi olarak da 1860 dolara kadar gerileyebileceğini düşünüyorum.

Bu nedenle açıklanacak verilerin ardından yükseliş yaşanacak olsa da, önce 1952 dolar sonrasında 1960 dolar sınırlarının geçileceğini düşünmüyorum. Altın, temmuz ayı içerisinde bu geniş bant aralığında gelgit hareketini sürdürmeye devam edecektir.

GRAM ALTIN UÇUCAK

Gram altın/TL fiyatı ekranlarda 1608 lira seviyesinde ama serbest piyasalarda yine 1626 lira olduğunu gözlemliyoruz. Bant aralıklarına dikkat edin, serbest fiyasada makas aralıkları oluştu. Ekran fiyatı ile Kapalıçarşı arasındaki farka dikkat edin. Bu makas aralıklarının oluşması iyi bir şey değil, riskin devam ettiğini bize gösteriyor. Teknik olarak bu hafta da 1650 lira direncini devam etmeye takip ediyoruz.

Döviz tarafından gelen yükselişlerin ardından ons ile birlikte altında çok daha sert yükselişler yaşanacaktır. Dediğim gibi temmuz ayında olmasa da, ağustos sonları ve eylül ayı itibariyle yıl sonuna kadar yükselişe geçecek bir xauusd paritesi bizi bekliyor. Özellikle altın fiyatlarında çift yönlü bir yükselişin habercisi olacaktır çünkü ons altın 2023 sonuna kadar 2350 dolar seviyelerini test ederken, dolar kurunda da gözlemlenecek yükselişle birlikte gram altın ve çeyrek altın fiyatları iki taraftan da desteklenerek rekor üstüne rekor kıracaktır.

PEKİ NE YAPMALI?

Şu aşamada altından çıkmak için geçerli bir sebep yok. Alım fırsatları her zaman olacaktır, bahsettiğim bant aralığında düşük noktaların yakalanması halinde buralar fırsat olarak görülebilir. Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisinin ardından yaşanacak sıçramaya aldanarak altında pozisyon almak hata olur çünkü kar satışlarıyla birlikte yeniden büyük bir geri çekilme sürecine girilecek. Kaldıraçlı işlemlerden uzak durulmalı ve bant aralığında alım-satım yapmaya sadık kalınmalı.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir. 

Bakmadan Geçme