İşin uzmanından uyarı: Tahliye taahhüdüne dikkat
Emlak piyasasında artan fiyatlar, kiracı ve ev sahipleri arasında oluşan gerginlikler daha önce çok üzerinde durulmayan 'tahliye taahhüdü' konusunu gündeme getirdi. Avukat Emre Akman, tahliye taahhüdünün hangi durumlarda geçerli olduğuna, nelere dikkat edilmesi gerektiğine ve hem ev sahibi hem de kiracıların hakları ile ilgili değerlendirmeler de bulundu.
KONYA HABER: Artan kira fiyatları nedeniyle ev sahipleri ve kiracılar arasında problemler çıkabiliyor. Kiralara yapılan yüksek zamlar, sözleşme fesihleri ve kiraların ödenmemesi bu problemlerden bazıları.
TAHLİYE TAAHHÜDÜ NEDİR?
Günümüzde en güncel konu haline gelen tahliye taahhüdü hakkında bilgi veren Avukat Emre Akman,” Vatandaş ev kiralarken ev sahibinden veya emlakçıdan kira sözleşmesinin yanında genelde tarih kısmı boş bırakılıp imzalamak suretiyle vatandaştan alınan bir evraktır.” Hemen ardından ekleyerek” Bu evrakın önemi nedir? Örneğin 2-3 yıl fark etmeksizin düzenli olarak kira ödeniyor, hiçbir şekilde taşkınlık çıkartılmıyor, kiracının tahliye sebebi olacak hiçbir şey yok gayet düzgün oturuyorsunuz ama tahliye taahhüdü işleme girerse eğer hiçbir sebep sunamazsınız. Çünkü siz bu evrakı imzalamışsınız ve o evi boşaltmak zorundasınız.” İfadelerini kullandı.
Tahliye taahhüdünün mutlaka yazılı olması ve kiracının imzasını taşıması gerektiğini vurgulayan Avukat Emre Akman, birden fazla kiracı varsa tahliye taahhüdünü bütün kiracıların imzalaması gerektiğini de hatırlattı.
MÜLK SAHİBİ HANGİ ŞARTLARDA KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR?
Ev sahipleri, çeşitli sebeplerden ve kanunların tanıdığı haklardan yararlanarak kiracısının tahliyesini talep edebileceğini söyleyen Akman, “ Sözleşme devam ederken herhangi bir ödenmeyen kira bedeli varsa, tahliye taahhüdü imzalanmışsa eğer, kiracı eve özensiz davranırsa ya da komşularıyla problem yaşarsa ev sahibi ihtar gönderebilir, mülk sahibi kirada olan evinde kendisinin ya da 1. derece yakının oturacağını kanıtlarsa kiracısından evi boşaltmasını isteyebilir.” Sözlerine yer verdi.
KİRACILAR NE GİBİ DURUMLARDA EVDEN ÇIKMAMA HAKLARINA SAHİP?
Ev sahibi kiracıya kira sözleşmesini yenilemek istemiyorum diye ihtar göndermezse eğer kiracının evden çıkmama hakkına sahip olduğunu söyleyen Akman,” Kiracı tahliye taahhütnamesini imzalarken kira sözleşmesiyle aynı tarihi yazdıysa evden çıkmama hakkına sahip.” İfadelerine yer verdi.
KONYA HABER - HAKİMİYET
AHMET ÖZER - BEYZA DEMİREL