İncili'den bir devri aydınlatan sözler
Konya Aydınlar Ocağı, kanat önderi Mehmet İncili'nin 75. Doğum yılına saygı programı düzenledi.
Aydınlar Ocağı, Konya’nın kanaat önderlerinden İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Mehmet İncili’nin 75. doğum yılında saygı gecesi düzenledi. İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonundaki programda İncili İstanbul’da geçen talebelik yılları, 1970’li yıllarda yaşanan öğrenci olayları ve tanıştığı münevverlere dair hatıralarını anlattı.
Programı açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, uzun yıllardır tanıştıkları Mehmet İncili’nin kültür hayatımıza çok önemli hizmetlerde bulunduğunu belirterek “Kendisinden çok istifade ettik, bizi Üstat Necip Fazıl ile tanıştıran da odur” dedi.
Konuşmasına 1968 yılında işgallerin başladığını ve kendilerinin bu işgali önlemek üzere gayret gösterdiğini anlatarak başlayan İncili “Mesela Kredi ve Yurtlar Kurumu komünistlerin işgali altındaydı. Süleyman Demirel Başbakan’dı ve o ‘Yürümekle yollar aşınmaz’ deyince adeta yol göstermiş oldu ve herkes yürüdü” dedi.
Yurtlarında bir telefon bulunduğunu ve bir daire parası kadar borcu birikmesine rağmen devletin hizmeti durdurmadığını söyleyen İncili “Dinleme yapan devlet olaylarda kimin yer alıp almadığını bu vesileyle anlayabiliyordu” diye konuştu.
ABD’nin meşhur 6. Filosu önündeki namaz fotoğrafı hakkında da açıklayıcı bilgiler veren İncili “ABD gemisi Dolmabahçe’de demirledi. Komünistler gemiyi bastı ve bazı Amerikan askerlerini de denize attı. Mahmut Efendi Cemaatinden bazı arkadaşlar da gemiyi protesto için giderken camide namaz kılıyorlar. Fakat cami kalabalık olduğu için cemaat yola taşıyor ve karşıda gemi göründüğü için Amerikan askerine karşı namaza kılındığı algısına uygun bir tablo oluşuyor. Bunu kullandılar” dedi.
İlim Yayma Cemiyeti’nin 1951 yılında kurulduğunu ve gençlik için önemli hizmetler verdiğini anlatan İncili sözlerini “İlim Yayma Cemiyeti’nin kuruluşu aşamasında dilekçede imzası bulunan 11 kişiyi de karakola götürüp sorgulamışlar. Böyle zamanlar yaşadık. Bitmiş bir ülkeyi yeniden ayağa kaldıran Adnan Menderes’e de olmadık suçlar isnat ettiler. İlim Yayma Cemiyeti İmam Hatip Okullarının da hamisidir ki yüzden fazla okul inşa ettirdi. Bağışlar konusunda çok hassas davranıyoruz çünkü geceleri bağış sahiplerini rüyalarımda görüyorum” diyerek sürdürdü.
İstanbul’da tanıdığı şahsiyetlere dair bilgiler de veren İncili “üstat Necip Fazıl Kısakürek ile sıkça görüşürdük. Mehmet Zahit Kotku Efendi’nin sohbetlerinden istifade ettik. Abdurrahman Gürses, Mahir Hocaefendi, Bekir Hâki Efendi, Fethi Gemuhluoğlu, Ali Nihat Tarlan görüştüklerimiz arasındaydı” dedi.
Program sonunda Başkan Dr. Güçlü, Mehmet İncili’ye kitaplar hediye ederek programa katılımından dolayı teşekkür etti.