İlaçlarla Değil, Sevgi ile Tedavi Oluyorlar
Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören hastaları ziyaret ederek incelemelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, ruhsal problemler yaşayan vatandaşlarımıza en güzel sağlık hizmetini sunmak için çalıştıklarını söyledi.
Konya Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde ( TRSM ) tedavi gören hastaları ve merkez çalışanlarını ziyaret ederek incelemelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, ruhsal problemler yaşayan vatandaşlarımıza en güzel sağlık hizmetini sunmak için çalıştıklarını söyledi. TRSM’de takip altına alınan hastaların sosyal hayata uyum sağlama oranlarının oldukça yüksek olduğunu görmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koç, “Psikolojik sorunlar yaşayarak hem kendine hem de çevresine zarar veren hastalarımızın tedavi edilmesi, yalnızca hasta ve ailesi için değil toplum huzurumuz için de oldukça önem taşımaktadır” dedi.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde hasta ve hasta yakını memnuniyetinin sağlanması konusunda çok başarılı çalışmalar yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Koç, “Fiziki hastalıklar, belki daha kısa sürede müdahale edilip düzeltilebilir. Fakat ruh sağlığından kaynaklanan hastalıkların tedavi süreci uzun sürüyor. Bu nedenle, bu rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi çok büyük emek ve çaba sarf etmeyi gerektiriyor. Psikolojik sorunu olan (Şizofreni, Bipolar ve psikotik bozukluk gibi) hastalarımızın yakınları hiç zaman geçirmeden bu merkezlerimizle iletişime geçerek hastalarının tedavisi için ilk adımı atmalıdırlar. Bu tür hastalarımız sadece ilaçlar ile değil ruhsal rehabilitasyon ve çeşitli uğraş terapileri ile de topluma yeniden kazandırılmalıdır” diyerek hasta yakınlarına uyarılarda bulundu.
TRSM’ler ile ilgili olarak önemli projeler hazırladıklarını ve yakın bir gelecekte Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin çok daha modern şartlarda hizmet sunmasına olanak sağlayacaklarını da belirten Prof. Dr. Koç, “Kendisini toplumdan tamamen soyutlamış ve hiçbir şekilde iletişimi kabul etmeyen hastaların, TRSM çalışmaları sonucunda sosyal hayata yeniden adapte olmuş bir şekilde bugün aramızda bulunmaları buraların ne denli önemli merkezler olduklarını ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
Konya Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi olarak bugüne kadar neler yaptıklarını ve bundan sonrasıyla ilgili vizyonlarının neler olduğunu gerçekleştirdikleri iki ayrı sunum ile katılımcılar ile paylaşan TRSM Sorumlu Psikiyatri Hekimi Dr. Zeynep Yücehan ve TRSM Sorumlu Hemşiresi İsa Yılmaz’da, hastaların merkezde kaldıkları süre boyunca zamanlarını en iyi şekilde değerlendirdiklerini söylediler. Açıldığı günden bu yana Konya Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nden şu ana kadar 430 hastanın faydalandığının da bilgisini veren Dr. Yücehan, TRSM’lerde uygulanan yöntemler sayesinde çok sayıda hasta vatandaşın sağlığına kavuştuğunun altını çizdi. Dr. Yücehan, ebru, kilim dokuma, resim, seramik ve hat sanatı gibi birçok el sanatları faaliyetleri, resim ve müzik eğitimleri, bahçe uğraşları, spor faaliyetleri gibi pek çok farklı alanlarda hastalara beceri kazandırıldığını da sözlerine ekledi.
TRSM ziyareti ve incelemeleri sırasında Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uz. Dr. Mustafa Parlayıcı, Konya Numune Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Halil Ekrem Akkurt, başhekim yardımcıları ve diğer hastane idarecileri de hazır bulundular.