İkinci kız kulesi Konya'nın Gömeç hatun türbesi...
Konya'nın tarihi ve en eski kabristanları arasında ilk sıralarda bulunan Musalla mezarlığında bulunan ve geçmişi Selçuklu dönemine dayanan Gömeç hatun türbesi sıradışı mimarisi ile göz kamaştırıyor.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin sembolü nadide türbe örneklerinden biri olan ve sıradışı mimarisi ile yükselen Konya'daki Gömeç Hatun Türbesi, mimari özellikleri ve kaleyi andıran yapısıyla ilgi çekiyor. Havadan görüntülenen Gömeç Hatun Türbesi, mezarlık içerisindeki konumuyla dikkat çekici bir görüntü oluşturuyor.
13. yüzyıldan kalma türbe, hakkında pek fazla bilgi olmayan, 4. Kılıçaslan’ın eşi Gömeç Hatun hatırasına yapılmış. Gömeç hatunun aynı zamanda Mevlana hazretlerinin kadın müritlerinden biri olduğu rivayet ediliyor. Yine rivayetlere göre kadın müritler Cuma geceleri konakta bir araya gelir ve dini sohbet yaparlardı. Bu sohbetlere Mevlana Celaleddin-i Rumi da davet edilir ve sohbet sonunda ise sema meclisi kurulurdu.
Selçuk mimarisinin farklı yapım malzeme ve tekniğinde zeminde sekiz veya dokuz sıra iri kesme taş, üstte ise tuğla kullanılmış. Dış görünüş itibariyle bir kaleyi andıran yapının eyvan kemerleri mozaiklerle süslenmiş.
Genellikle büyük devlet ve din adamları için yapılan Sanat tarihinde "kümbet" olarak adlandırılan yapıların hemen hemen hepsinde bulunan ve mumyalık adı verilen toprağın altı katlı olması ile toprak yüzeyinin altındaki mezar Gömeç hatun türbesinde de bulunuyor.
Türbenin mumyalık kapısının 2 tarafından yükselen merdivenlerle eyvana çıkılıyor. Bu tipin ilginç bir özelliği de eyvanı oluşturan duvarların ortalarındaki dayanak pilastırlar (Pilaster, sütunce ya da sütunçe, mimaride duvara yapışık sütun şeklinde kullanılan inşaat tekniğidir.) Abidevi cephesini ve diğer yanlarını üstten çeviren mazgal biçimi dendanları (kale surları ve burçları üzerinde aralarında çıkıntılar bulunan boşluklar.) sebebiyle yapı, halk arasında Kız Kulesi olarak da adlandırılıyor. Dikdörtgene yakın plandaki binanın doğu ve batı taraflarında üçgen biçiminde payanda çıkmalar yer alıyor. Sivri kemerli ve yüksek bir tak şeklindeki kuzey cephesi, kalkan duvarı biçiminde yapının bütün yüksekliğini aşıyor.