Hıdırellez nedir? 2024 Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez'de yapılacak ritüeller?
Hızır ve İlyas peygamberin buluştuğu gün olarak bilinen Hıdırellez Anadolu, Kırım ve Azerbaycan ile Orta Doğu ve çoğu Balkan ülkelerinde 'bayram' olarak kutlanıyor. Peki Hıdırellez nedir? 2024 yılında Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez'de yapılacak ritüeller neler? İşte detaylar...
Recep ayının 6’ncı gününe denk düşen Hıdırellez günü, Hızır (a.s.) ve İlyas peygamberin yılda birgün buluştuğu gün olarak kabul ediliyor. Birçok yörede farklı şekilde kutlanan Hıdırellez’de dualar edilir, geleneksel ritüeller yapılır, dilekler dilenir ve şenlikler düzenlenir. Peki Hıdırellez nedir? 2024 yılında Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez’de yapılacak ritüeller neler? İşte detaylar...
HIDIRELLEZ NEDİR? HIDIRELLEZ NE DEMEK?
Hıdırellez, dünyada İlyas peygamber ve insanlara yardım ettiği bilinen Hızır (a.s.) yeryüzünde buluştukları ve doğa olaylarının dengelendiği gün olarak kabul edilir. Hıdırellez Türk kültüründe bahar ve şenlik günü olarak görülür. Hıdırellez şenlikleri genelde toplum olarak kutlanır ve çeşitli ritüeller yapılır.
HIDIRELLEZ NE ZAMAN? 2024’TE HIDIRELLEZ HANGİ GÜN?
Hıdırellez bazı bölgelerde farklı tarihlerde kutlansa da genellikle 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanılır. Hıdırellez 2024 yılında pazar ve pazartesi günlerine denk gelmektedir.
HIDIRELLEZ’DE NELER YAPILIR?
Ateş Yakma: Hıdırellez’in en meşhur geleneği ateş yakmak ve üstünden atlamaktır. Eski inançlara dayanan ateş yakma ve üzerinden atlama temizlenme, kötü enerjilerden arınma, sağlık ve bolluk için yapılır.
Dilek Tutma: Hıdırellez günü dilenen dileklerin kabul olduğu düşünülen bir gündür. Bugün de dileklerini kâğıda yazan kişiler gül ağacının altına gömerek dileklerinin kabul olmasını beklerler.
Bahar Temizliği: Bazı yörelerde Hıdırellez öncesinde evlerde bahar temizliği yapılır ve evler süslenir.
Doğaya Saygı: Hıdırellez doğanın dengelerinin oturduğu düşünülen bir olarak görüldüğü için doğaya saygı gösterilir. Bu nedenle düzenlenen şenlikler doğal alanlarda yapılır. Ağaç dikmek gibi çeşitli etkinlikler yapılır.
HIDIRELLEZ’DE YAPILACAK RİTÜELLER NELERDİR?
Baht açma ritüeli: Kısmetinin açılmasını isteyen kızlar, kadınlardan alınan takıları bir çömlek içine koyar ve üzerine su doldurur. Takıların üzerine su dökülerek çömleğin ağzı kapatılır. Çömlek bir gece gül ağacı dibinde bekletilir. Ertesi gün bir araya toplanan kadınlar maniler eşliğine çömlekteki takıları çıkarır. Bu ritüele, İstanbul ve çevresinde ‘baht açma’, Denizli ve çevresinde ‘bahtiyar’Yörük ve Türkmenlerde ‘mantıfar’, Balıkesir ve çevresinde ‘dağara yüzük atma’, Edirne ve çevresinde ‘niyet çıkarma’, Erzurum’da ‘mani çekme’ denilir.
Hızır sopası ritüeli: Hızır Sopası denilen bir sopa ile ağrıyan yerlere vurulduğunda bu ağrının geçildiğine inanılır.