Her şey sağlıklı bir atmosfer için...

Uluslararası İklim Değişikliğinin Sağlık, Yaşam, Mühendislik ve Sosyal Bilimler Üzerindeki Etkileri Kongresi ile Uluslararası Mühendislik ve Tarım Bilimleri Kongresi sona erdi. Kongrede konuşan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, 2042 yılında Konya'nın karbon nötr bir şehir olması için projelerinin hazır olduğunu söyledi.

Her şey sağlıklı bir atmosfer için...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan ve yurt içi ve yurt dışından bilim insanlarının katıldığı Uluslararası İklim Değişikliğinin Sağlık, Yaşam, Mühendislik ve Sosyal Bilimler Üzerindeki Etkileri Kongresi ile Uluslararası Mühendislik ve Tarım Bilimleri Kongresi’nde iklim değişikliği ile tarım bilimleri üzerine oturumlar, teknik konferanslar ve sözlü sunumlar gerçekleşti.

Sultan Alparslan Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Pakistan Multan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asif Ali, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Selçuk Üniversitesini anlatan barkovizyon gösterisi sonrası açılış konuşmasını Kongre Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş yaptı.

SERA GAZI İNSANLIĞIN GELECEĞİ İÇİN TEHLİKELİ”

Fosil yakıtların yoğun kullanımının, enerji üretiminin, sürdürülebilirlik prensiplerine göre yapılmayan faaliyetler nedeniyle atmosferdeki sera gazının insanlığın geleceği için tehlikeli bir düzeye ulaştığını kaydeden Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Baştaş, iklim değişikliğinin önemli bir küresel sorun olduğunu ifade etti.  Prof. Dr. Kubilay Baştaş, "Son yıllarda küresel ölçekte yaşanan taşkın, yangın ve kuraklık gibi doğal afetler, tüm ekosistemi ve insan sağlığı ve yaşamını tehdit etmekte; bu afetlerin görülme sıklığı, etkisi ve süresinde artışlar gözlemleniyor. İklim değişikliği artık bir çevre sorunu olmaktan öte doğrudan insan yaşamının sürdürülebilirliğini sağlayabilme sorunudur. Gelecek nesillerin yaşam standartlarının sağlanabilmesi için iklim değişikliğine karşı gerekli önlemleri almak artık kaçınılmazdır" dedi.

MÜSİAD’IN PROJESİ HAZIR

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı da kongrede , MÜSİAD Konya olarak iklim değişikliği konusuna çok önem verdiklerini belirterek “Sosyal sorumluluğumuzun da bir gereği olarak 2042 yılında Konya’mızın karbon nötr bir şehir olması için neler yapabiliriz? diye değerlendirdik. Bu doğrultuda bir proje hazırladık ve konuyla alakalı bir komisyon kurduk. İsmail Hakkı Karaca kardeşimiz bu komisyona başkanlık ederek bir proje oluşturdu. Bununla alakalı olarak 5 aşamalı bir plan belirledik. Konya’mızın hem düzgün bir şehir olması, sanayisinin düzenli olması ve gerçekten programlı bir şekilde büyüyen bir şehir olması nedeniyle bunu fazlasıyla hak ediyor. İlk aşamada karbon sertifikasyon ve proje geliştirme anonim şirketini kurduk. Bu komisyon çalışmalarımızın neticesinde bu şirketimiz ilk önce hem karbon ayak izi hesaplamalarını yapacak hem de firmalarımıza karbon sertifikasyonları verecek ve proje geliştirecek” dedi.

MÜSİAD Konya Şubesi olarak karbon nötr bir kasaba oluşturmak istediklerini söyleyen Kağnıcı, şöyle konuştu: “İkinci aşama olarak elektrikli araçlar ve şarj istasyonları konusunda bir kuruluş hazırlıklarımız var. İlk şirketimiz 89 üyemizin ortaklığıyla kurulmuş şirketimizdir, tek amacı kâr etmek değildir Konya’mıza bir model oluşturmaktır. İkinci şirketimizi de tahmin ediyorum ki bir ay içerisinde kurmuş olacağız. Daha sonra karbon nötr bir sanayi sitesi, bir yaşam alanı, bir mahalle, bir kasaba oluşturma derdimiz var. Hemen akabinde karbon nötr yapabilmek için temiz enerjiye ihtiyacımız var. Bu konuda yatırımlar düşünüyoruz. Bu yatırımlardaki temel hedefimiz bir model oluşturmaktır. Tek başımıza bir MÜSİAD Konya olarak şehrimizi karbon nötr hale getirme şansımız yok. Bu modelde akademide çok büyük desteğe ihtiyacımız var. İş dünyasında, siyasilerimizde, yöneticilerimizin çok büyük desteğine ihtiyacımız var. Hepimizin mücadele vererek, birlik olarak ve paylaşarak başarabileceğimiz bir konudur. Çok hassas bir konudur. Çünkü büyük bir tehlike geliyor ve biz bunu yavaş yavaş fark ediyoruz. Bu konuyla alakalı da MÜSİAD Konya ailesi olarak üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme