Hedef  'Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs'

Selçuk Üniversitesi ile birlikte 9 üniversitenin pilot üniversite olarak belirlendiği 'Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü' Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) imzalandı.

Hedef  'Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Protokol ile sürdürülebilir enerji verimliliği, doğayla uyumlu ve çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulması, üniversite kampüslerinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarının artırılması hedefleniyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yaptığı konuşmada sürdürülebilir enerji konusunda verimli, doğayla uyumlu ve çevreye asgari düzeyde zarar veren üniversite kampüslerinin oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi. “Sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs dönüşümü” sürecinde üniversitelerin gerekli finansman araçlarına erişimi konusunda çalışma yürütüleceğini ifade eden Prof. Dr. Özvar, protokolün hayata geçmesi için destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a teşekkür etti.

“ÜNİVERSİTELERİMİZ DİKKATE DEĞER ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Özvar, sürdürülebilir ve iklim dostu kampüslerin oluşturulması konusunda son dönemde birçok üniversitenin dikkate değer çalışmaları ve bakanlıklarla yürüttükleri ortak projeler bulunduğunu belirtti. Yükseköğretim Kurulu olarak üniversiteler ile Bakanlıklar arasındaki koordinasyonu sağlamak, bu alanda daha etkin ve verimli sonuçlara ulaşmak için kolaylaştırıcı rol oynamayı hedeflediklerini aktaran Prof. Dr. Özvar, sürdürebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almak için yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında birçok üniversitenin bünyesinde Sıfır Atık Birimleri ve Sıfır Atık Yönetim Sistemleri'nin kurulduğunu anlattı. Özvar; bu kapsamda atıkların ayrıştırılarak toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması, organik atıkların toplanıp işlenerek kompost gübresine dönüştürülmesi, tehlikeli ve tıbbi atıkların toplanması, elektrikli ve elektronik atıklar ile metal ve ahşap hurdaların ayrı ayrı toplanması, biyolojik atık su arıtma tesisi kurulması ve yağmur sularının toplanması gibi çalışmaları örnek gösterdi.

PROJENİN TÜM ÜNİVERSİTELERDE YAYGINLAŞTIRILMASI AMAÇLANIYOR

YÖK Başkanı Özvar, Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının koordinasyonunda seçilen 10 pilot üniversitede ve sonrasında da tüm üniversitelerde yürütülecek çalışmaları anlattı.

Özvar, ilk etapta pilot uygulamanın başlayacağı üniversitelerin Selçuk Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik, Ege, Gazi, Karabük, Bartın, Van Yüzüncü Yıl, Niğde Ömer Halis Demir Üniversiteleri olarak belirlendiğini bildirdi. Prof. Dr. Özvar, törene katılan üniversite rektörlerine projeye verecekleri katkı için teşekkür etti.

Bakmadan Geçme